V sredo, 16. marca, je na naši šoli potekalo regijsko zasedanje šolskega parlamenta na temo »Pasti mladostništva«. Zasedanja so se udeležile osnovne šole iz občin Postojna, Pivka, Cerknica, Logatec in Vrhnika. Tako so se v Prestranku srečali mladi parlamentarci s svojimi mentoricami iz OŠ Prestranek, OŠ Pivka, OŠ Notranjskega odreda Cerknica, OŠ 8 talcev Logatec, OŠ Tabor Logatec, OŠ Rovte, OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika in OŠ Ivana Cankarja Vrhnika.

Mlade parlamentarce so pozdravili predsednik šolskega parlamenta OŠ Prestanek Tristan Blažek, gospa ravnateljica Nataša Režek Donev in postojnski župan gospod Igor Marentič. Poleg župana sta se zasedanja udeležila tudi regijska koordinatorka otroškega parlamenta gospa Patricija Frlan in poseben gost gospod Valter Leban iz postojnske stanovanjske skupnosti Zavoda za vzgojo in izobraževanje Logatec.

Na zasedanju so parlamentarci predstavili sklepe posameznih medobčinskih zasedanj, se razdelili v delavnice in razpravljali o naslednjih temah:

  • Pozitivna in negativne lastnosti mladostništva.
  • Odnosi med mladostniki in iskanje možnosti pomoči pri težavah mladostnikov.
  • Kako naj se obnašam, da me bodo odrasli jemali resno?
  • Kako se pripraviti na prihodnost, preživeti najstniška leta in dostojanstveno vstopiti v odraslost?

Sledile so volitve v nacionalni otroški parlament, ki bo zasedal 11. aprila v državnem zboru v Ljubljani.

Najpomembnejši sklep mladih parlamentarcev je bil, da pri svojem odraščanju potrebujejo starše in njihovo zaupanje, pomoč ter podporo. Zavedajo se, da v tem obdobju nanje preži veliko pasti, ki se jim lahko uprejo, le če so dovolj močni in imajo podporo svoje družine.

Zasedanje so spremljali tudi novinarka Primorskih novic gospa Veronika Rupnik Ženko in novinarja z lokalne televizije Proteus.

Sladjana Šućur Popović

Fotogalerija (avtor: Valter Leban)

(Skupno 550 obiskov, 1 današnjih obiskov)