Z učenci izbirnega predmeta risanje v geometriji in tehniki smo se udeležili dogodka Dnevi elektrotehnike, ki jih že več let prirejajo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko.

Ogledali smo si interaktivne eksperimente s področja najsodobnejših tehnologij, ki so nam jih prijazno, jasno in izčrpno predstavili študentje Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Spoznali smo različna področja elektrotehnike in multimedije ter preizkusili sodobno tehnologijo, ki jo razvijajo na Fakulteti za elektrotehniko.

Najprej smo prišli v studio z zeleno steno, v katerem si se lahko preizkusil v petju, napovedovanje vremena ali branju poročil. Izčrpno so nam pokazali,  kako je zgrajeno optično vlakno, v katerem po svetlobnem curku potujejo digitalne informacije, in se preizkusili v spretnostnih igricah. Študentje so nam razložili, kako deluje dom na dotik –  sistem, s katerim lahko od daleč upravljamo z napravami v hiši kot so žaluzije, ogrevanje, zračenje, ki so ga razvili na fakulteti. Izvedeli smo, da na je fakulteti študijski program biomedicinska tehnika. Pokazali so nam, kako lahko z krčenjem mišic sproščamo električni tok, ki se s posebno napravo lahko prenese na mišice drugega človeka in aktivira njegove mišice. Gledali smo tudi zvok in poslušali glasbo preko zvočnika, ki zvok usmerja v točno določeno smer. V muzeju je trenutno tudi razstava o zvoku, kjer smo skozi različne eksperimente odkrivali značilnosti zvoka, kako nastane, se širi in kako ga slišimo.

Sprehodili smo se tudi skozi stalno zbirko muzeja, ki ima gozdarski, lesarski, ribiški, elektro, tekstilni in prometni oddelek ter oddelek kmetijske mehanizacije. Tu ima prostore tudi slovenski lovski muzej. Ker je tako obsežna in zanimiva, nam je za temeljitejši ogled zmanjkalo časa. Enoglasno smo ob zaključku sklenili, da bo treba obisk ponoviti.

Urška Tušar

(Skupno 320 obiskov, 1 današnjih obiskov)