Skupina radovednih in prizadevnih učencev 5., 6. in 7. razreda se je v mesecu aprilu in maju z učiteljico Urško Tušar pripravljala na sodelovanje na natečaju, ki je bil organiziran v okviru projekta Alterenergy, in kvizu OVE in URE, ki ga je razpisala GOLEA – goriška lokalna energetska agencija, katere poslanstvo je »dvig energetske učinkovitosti, pospeševanje uporabe obnovljivih virov energije in energetsko opismenjevanje za doseganje energetske samooskrbe Primorske«.

Za natečaj so učenci izdelali preproste izdelke, ki za svoje delovanje uporabljajo energijo sonca: zajemalnik sončne energije, škatlasto sončno pečico, sončno škatlo, sončno vasico in vetrnico, ki deluje na sončevo toploto. Na kviz so se pripravljali tako v šoli kot doma, saj je bilo vsebin veliko. Pri tem so si pomagali z e-gradivi na spletni strani agencije Golea, kjer so vsebine OVE (obnovljivi viri energije) in URE (učinkovita raba energije) predstavljene zelo izčrpno in slikovito.

V petek, 27. maja smo se tako pripravljeni udeležili OVE in URE dneva v Novi Gorici. Izdelke smo skupaj z ostalimi šolami udeleženkami razstavili na stojnicah in sončnih površinah ob njih. Učenci so se glede na starostne kategorije razdelili v dve skupini: petošolci in šestošolci so se poimenovali Varčni mulci, sedmošolci pa Generacija A+++. Sledilo je enourno intenzivno reševanje vprašanj. Vsaka skupina je dobila list z vprašanji, na katera so odgovarjali tako, da so na stojnicah s poskusi ugotavljali, kako delujejo fotocelice, raketa na zračni pogon, varčno kolo ter ostale naprave in pojavi, povezani z energijo in njeno rabo.

Ker so bili med našimi učenci tudi taki, ki se ukvarjajo z rolkanjem, smo po opravljenem delu šli v tamkajšnji GOskate park, kjer so nam pokazali svoje spretnosti, na rolki pa so se preizkusili tudi ostali. Vsi smo bili navdušeni. V takem pozitivnem športnem duhu so učenci uživali na igralih, predvsem mreži in toboganu, ter čakali na razglasitev rezultatov. Z velikim veseljem so bili poklicani na oder naši Varčni mulci, ki so v svoji kategoriji osvojili tretje mesto in prejeli priznanje in lepe nagrade. Bravo!

Ker je agencija Golea praznovala 10-letnico delovanja, smo se posladkali še s torto; dan je bil tako poln čestitk in lepih želja, sonca in smeha. V takem vzdušju smo se odpravili domov z voljo po nadaljnjem spoznavanju zanimivih vsebin, preizkušanju svojih sposobnosti in znanj ter doživljanju tako lepih dni, kot smo ga imeli v petek v Novi Gorici.

Urška Tušar

(Skupno 65 obiskov, 1 današnjih obiskov)