Petošolci so letos na natečaju Naredimo drugače, ki ga razpisuje RRA Zeleni kras Center za inovativnost in razvoj, osvojili drugo mesto in si s tem prislužili ogle Križne jame.

V petek, 15.6. 2018, so se z avtobusom odpeljali na Bloško Polico, od koder je vhod v jamo oddaljen dober kilometer. Pred vhodom nas je pričakal vodič, ki je razdelil škornje in baterije, saj jama ni osvetljena.

Križna jama je 8.273 m dolg jamski sistem pod območjem med Blokami, Loškim in Cerkniškim poljem. Najprej so se sprehodili skozi velike dvorane. Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in raziskovanje so nadaljevali s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, nadaljevali so po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera in prispeli do prvega jezera. S čolnom so se podali na 10 – minutno vožnjo po jezeru. Po isti poti so se vrnili do kapnika Čimbrosa, kjer so si ogledali izjemno zanimivost – razstavljene kosti jamskih medvedov, ki pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi številčnostjo. Na izhodu so se poslovili od prijaznega vodiča, se preobuli, vrnili svetilke in se polni novih vtisov vrnili domov. Edini so si bili, da se je ves vloženi trud v izdelavo izdelka Modni cvetovi povrnil.

Liljana Bole

(Skupno 39 obiskov, 1 današnjih obiskov)