V Mladinskem centru Postojna je potekala 7. seja otroškega Občinskega sveta Občine Postojna. Seje so se udeležili župan Igor Marentič, podžupan Andrej Berginc, direktorica občinske uprave Martina Rebec, dosedanja otroška županja, naša nekdanja učenka, Tinkara Vatovec, vodja stičišča BOREO Ana Širca, strokovna delavka za področje družabnih dejavnosti Martina Ivanović, ravnatelj OŠ Prestranek Goran Uljan, ravnateljica OŠ A. Globočnika Sabina Ileršič in predstavniki šolskega parlamenta iz vseh treh postojnskih osnovnih šol ter njihove mentorice.

Na seji je bilo izvoljeno novo vodstvo. Nova otroška županja v letošnjem šolskem letu je Tina Blažek, učenka iz OŠ M. Vilharja, župana pa sta Tereza Premrl iz OŠ A. Globočnika in naš učenec Aleks Kontelj.

Sledila je debata o letošnjem tednu otroka, katerega tema je »Naše pravice«. Na vseh treh osnovnih šolah v Občini Postojna se učenci zavedajo svojih pravic in jih tudi poznajo. Vedo, da imajo tudi dolžnosti, vendar jih večinoma ne upoštevajo in ne poudarjajo tako kot pravice.

Omenjali so tudi varne točke, kje so in kako bi bolj prepoznavno označili poti do njih, kajti veliko mladih ne vedo, kje so.

20. novembra je svetovni dan otroka in takrat poteka akcija »Kids take over«, kar pomeni, da otroci prevzamejo različne funkcije odraslih. Člani občinskega sveta so navajali poklice, v katerih bi se mladi radi preizkusili: hišnik, čistilka, učitelj, ravnatelj, frizer…

Na seji so obravnavali tudi počitniške dejavnosti, ki potekajo v Občini Postojna. Učenci s Prestranka te dejavnosti slabše poznajo in se jih redko udeležujejo, predvsem zaradi prevoza. Menijo, da so te dejavnosti bolj za mlajše učence in da bi morali nekaj dejavnosti nameniti tudi starejšim učencem.

Mentorica šolskega parlamenta OŠ Prestranek:

Sladjana Šućur Popović

GALERIJA

(Skupno 264 obiskov, 1 današnjih obiskov)