Na OŠ Prestranek smo že drugo leto sodelovali v projektu Evropska vas. Vsaka šola si izbere eno državo, ki je v Evropski uniji ter spoznava njene značilnosti, projekt pa se zaključi s predstavitvijo te države na stojnici v Kopru, kjer postavijo »Evropsko vas«.

 

Letos smo si izbrali sredozemsko državo Ciper. Najprej smo se pozanimali o legi države v Evropi in svetu, nato pa smo se pozanimali o njihovih značilnostih, kot so število prebivalcev, uradni jezik, glavno mesto, hrana, šport, tipične živali in rastline, narodna noša …

Pri otroškem pevskem zboru so učenci spoznali njihove rajalne igre in se naučili nekaj verzov pesmi v grškem jeziku. Izdelali so mozaike z ladjami ali želvami ter družabno igro Spomin s sličicami ciprskih značilnosti.

Učenci 1. razreda so barvali ciprske zastavice, v 2. razredu so izdelovali glinene želvice in hobotnice iz plastenk in zamaškov, v 3. razredu so izdelali plakat o Cipru, učenci 5. razreda pa so vezli prtičke.

Učenci so v šolo prinesli tudi različne recepte za ciprske jedi. Tri tipične jedi tzatziki (pomaka iz kumar in jogurta), kruh z olivami ter loukoumades (nekakšne miške) sta učiteljici zaradi prostorske stiske v šoli, pripravili kar doma.

Vse naše izdelke smo razstavili in ponudili na ogled in pokušino obiskovalcem Evropske vasi na zaključni prireditvi v Kopru. Ti so bili nad našo stojnico navdušeni in pohvalili so nas, ker smo se tako potrudili in predstavili z najmlajšo ekipo učencev (od 1. do 3. razreda) med sodelujočimi šolami.

                                                              Učiteljici Mateja Šabec in Valentina Tomažinčič

(Skupno 92 obiskov, 1 današnjih obiskov)