V torek, 2. aprila 2019, se je dvanajst učencev naše šole udeležilo predstavitve na turistični tržnici v Mercatorjevem centru v Novi Gorici – domov smo se vrnili s srebrnim priznanjem.

Pri projektu Turizmu pomaga lastna glava je sodelavalo 23 učencev od 7. do 9. razreda, ki so bili vključeni v turistični krožek. Na predstavitvi stojnice so sodelovali: Jan Abram, Anja Čopič, Danijel Poljšak, Tiana Požar, Kaja Šabec, Jakob Dedek, Nika Drole, Janez Rebec in Tajda Valenčič. Pri postavljanju tržnice pa so nam pomagali tudi Aleks Kontelj, Nika Malneršič in Maks Milharčič.

Rdeča nit naše projektne naloge so bile ptice.  Učenci so se predstavili z domiselno turistično stojnico.  Del stojnice je bil zastavljen kot ptičja opazovalnica: mimoidoče sta k ogledu vabila dva učenca v preobleki orla belorepca ter strokovnjaka za opazovanje ptic oz. ornitologa. Gostje so si lahko ogledali fotografije ptic in obenem prisluhnili ptičjemu petju ob sproščujoči klavirski spremljavi. Drugi del stojnice je bil zasnovan kot štivanski most, v okolici katerega se dogaja pravljica »Ljubezen pod štivanskim mostom«, ki je bila osnova za nabor turističnih spominkov. Učenci so pravljico pripravili skupaj z menoricami in jo prevedli tudi v angleščino, skupaj z ilustracijami pa so jo natisnili kot knjižico, ki so jo na stojnici predstavili kot enega od spominkov. Osrednji spominek so bile dvobarvne grafike ptic: laboda, štorklje, orla belorepca, race mlakarice in klavžarja. Poleg tega so učenci izdelali tudi magnetke s fotografijami naravnih lepot Krajevne skupnosti Štivan – fotografije smo izbrali na fotografskem natečaju. Učenci so pripravili tudi zloženko z opisi in fotografijami ptic, ki jih lahko vidimo na območju rakiškega Stržena in reke Pivke. Na stojnici so mimoidoči lahko preizkusili tudi okusno labodjo pogačo s semeni.

Vsem, ki so nam kakor koli pomagali pri izvedbi našega projekta, se iskreno zahvaljujemo. Posebna zahvala gre tudi sponzorjem, ki so nas finančno podprli.

Mentorice projekta

Katarina Abram, Polona Požar in Alenka Slavec Geržina

Galerijo si lahko ogledate TUKAJ.

(Skupno 380 obiskov, 1 današnjih obiskov)