J. R. R. Tolkien: Hobit ali Tja in spet nazaj

John Ronald Reuel Tolkien je angleški pisatelj, najbolj znan po delih Gospodar prstanov in Hobit. Glavni junak, ki nastopa v fantastičnem romanu Hobit, je Bilboi Bogataj, ki v družbi škratov potuje v daljno deželo, da bi našel izgubljeni zaklad, ki ga varuje zmaj. Na poti polni nevarnosti srečuje nenavadna bitja – ajde, ogromne pajke, vilince …

C. S. Lewis: serija knjig Zgodbe iz Narnije

Gre za serijo sedmih knjig, ki so že vrsto let izredno priljubljene in veljajo za eno najbolj domišljenih fantazijskih literarnih del – postale so klasika fantazijske književnosti. Prodanih je bilo več kot 100 milijonov knjig v več kot 50 jezikih, posneti so bili tudi filmi.

Suzanne Collins: trilogija Igre lakote

Svetovna uspešnica, ki je prejemnica številnih nagrad (ALA Best Books for Young Adults, Publishers Weekly Best Book of the Year 2008, New York Times Notable Children’s Book 2008, Deutscher Jugendliteraturpreis 2010, New York Times Bestseller). Posnet je tudi film.

V prihodnosti na ruševinah Severne Amerike nastane država Panam, ki je razdeljena na 12 okrožij in glavno mesto Kapitol. Vsako leto v Kapitolu potekajo igre lakote, v katerih morajo sodelovati iz vsakega okrožja dekle in fant ter se boriti v areni smrti. Zmaga lahko samo eden od njiju, ki lahko nato uživa v Kapitolu.

Polona Boštjančič

Andy Stanton: zbirka knjig Gospod Gnilc

»Gospod Gnilc je bil srdit star odurnež s ksihtom, jeznim kot tisoč orehov, in košato rdečo brado, smrdečo po zlobi in pivu. Sovražil je otroke, živali, strice, pop glasbo, rojstnodnevne zabave, knjige, božič, plaže, računalniške igre …« (G. Gnilc in tajno skrivališče). Za zbirko o gospodu Gnilcu je avtor prejel nagrado za najbolj zabavno otroško knjigo Roald Dahl Funny Prize. Zbirka je prejela tudi znak za kakovost zlata hruška.

Andrej Rozman Roza: Gospod Filodendron

Izpod peresa priljubljenega pesnika, ugankarja, pisatelja in igralca Andreja Rozmana Roza so nastale duhovite zgodbe o gospodu Filodendronu, ki je sicer prikupen, a ne posebno bister in rahlo zmeden gospod, ki ima to srečo, da je sreča na njegovi strani. V knjižnici sta trenutno na voljo dve knjigi o prikupnih dogodivščinah gospoda Filodendrona: Gospod Filodendron in marsovci ter Gospod Filodendron igra nogomet.

Jasna Markuš: Zbirka Jurka Burka

Osrednji lik zbirke je čarovnica Jurka Burka, ki na svoj čarovniški način pomaga ostalim knjižnim junakom rešiti različne težave. Zbirka je primerna za otroke od 9 do 12 let in je polna zabavnih, napetih in hudomušnih zgodbic.

Mojiceja Podgoršek: Kvizigram

V knjigi bralci preizkušajo svoje znanje. Kvizna vprašanja zajemajo različna področja – naravoslovje, zemljepis, zgodovino … Knjiga zajema več kot 300 vprašanj in odgovorov za zabavno preizkušanje znanja.

Gaja Kos: Junaki z ladje Argo

Mitološka pripoved o Jazonu, ki bi moral vladati v kraljestvu Jolk, a se je prestola zlobno polastil njegov stric Pelija. Ko je stric ostarel, se je v Jolk vrnil Jazon, da bi od strica končno zahteval kraljevski prestol. Ko se je Jazon vrnil in prišel pred strica, mu je ta rekel: »Kraljestvo dobiš, če mi prineseš runo zlatega ovna!« Jazon se je neustrašno podal po zlato runo. Na svoj pohod je povabil največje grške junake, ki so se skupaj z njim vkrcali na ladjo Argo. Na poti so doživeli veliko dogodivščin.

Vid Pečjak: Umba Kumba in lončarjeva hči

Nekoč je živel zelo razvajen princ, ki je dobil vse, kar je zahteval. Nekoč se je zaljubil v lončarjevo hči Kiko, a Kika ga ni marala in se ni hotela poročiti z njim. Umba Kumba se nato spremeni.

Levi Pinfold: Črni pes

Nekega dne družina Korajža pred hišo zagleda ogromnega črnega psa. Tako so se ga prestrašili, da si niti iz hiše ne upajo. Najmlajša članica družine, deklica Mala, pa pokaže veliko mero poguma in s psom preživi veliko časa. Strah pred psom počasi izginja – manjši kot je strah, manjši je tudi pes. Zanimiva zgodba o strahu in pogumu. Slikanica Črni pes je prejela nagrado Kate Greenaway za vrhunske ilustracije. 

Mary Hoffman: Velika knjiga čustev

V knjigi so prikazana različna čustva in občutki: sreča, žalost, vznemirjenost, dolgčas, zanimanje, jeza, prizadetost, umirjenost, razposajenost, osamljenost, strah, varnost, nelagodje, sramežljivost, samozavest, zaskrbljenost, ljubosumnost, zadovoljstvo.Knjiga je namenjena pogovorom z otroki, kaj občutijo ob različnih priložnostih in kako naj ravnajo, kadar občutijo strah, jezo, žalost …

Mojiceja Podgoršek: Naj sneži!

Zgodbica o Beli Kapici, ki se je dan pred božičnim večerom s svojimi prijatelji odpravila na obisk k babici. V gozdu so se predolgo zadržali in zaradi novozapadlega snega poti niso mogli nadaljevati. Tako so morali noč preživeti v gozdu, v katerem se je potikal tudi volk Požeruh.

Janez Bitenc: Pesmi o zimi

V knjigi najdemo 20 ljubkih in kratkih otroških pesmi, ki govorijo o zimi in njenih radostih. Nekatere od teh pesmi so že ponarodele. Knjigi je priložena zgoščenka za poslušanje.

Mojiceja Podgoršek: Na zelenjavnem vrtičku

Knjiga govori o deklici Katki, ki kadar piše, včasih ne ve, ali mora pred besedo napisati črko s ali z. Pomaga si z zelenjavo, ki raste na njihovem vrtu. Težave pa ima tudi pri orientaciji. Tako si pomaga na različne načine, da ve, kje je levo in kje desno. Slikanica pomaga otrokom razumeti, kdaj se uporablja predlog s/z pred posameznimi besedami. V pomoč je tudi tistim, ki imajo težave pri orientaciji v prostoru. Knjiga je prijazna do bralcev z disleksijo.

(Skupno 835 obiskov, 1 današnjih obiskov)