Na OŠ Prestranek se trudimo, da v jedilnike vključimo varne, varovalne, sveže, pestre in uravnotežene obroke glede na starostno stopnjo otrok, saj vemo, da so bogate prehranske izkušnje dragocena popotnica zdravemu načinu življenja. 
 
Obroke pripravljamo v novi, sodobno opremljeni lastni kuhinji, od koder se hrana razvaža tudi na OŠ Miroslava Vilharja in OŠ Hruševje.
 
JEDILNIKI
 
Vse jedilnike pregleda in potrdi komisija za prehrano. Pri načrtovanju jedilnikov upoštevamo Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005), Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja (2008), izkušnje vzgojnega in kuharskega osebja ter seveda želje otrok.
 
Načela priprave hrane za otroke so:
 
• pogosto uživanje svežega sezonskega sadja in zelenjave (sadna malica v sklopu SŠS in popoldanska malica),
• pogosto uživanje mleka in mlečnih izdelkov,
• bogata zastopanost vlaknin,
• malo soljena hrana,
• čim manj sladkorja,
• izbira načinov priprave hrane, ki ohranjajo vitamine in minerale,
• čim manj umetnih barvil, ojačevalcev okusa, arom in konzervansov,
• postopno vključevanje EKO živil. 
 
Učenci imajo na šoli vedno na voljo pitno vodo (pitnik v jedilnici), v času malice oz. kosila pa tudi malosladkan čaj ali redčen sok. V jedilnik poizkušamo uvajati čimveč ožetih sokov in 100% sadnih sokov, brez barvil in dodanega sladkorja, ki so rečeni z vodo v razmerju 1:3.
 
Pripravljamo tudi dietno prehrano v kolikor starši predhodno predložijo zdravniško potrdilo. Pri otrocih z dietno prehrano je zaželeno sodelovanje med šolo in starši.
 
Kakovostno ponudbo živil in varno prehrano pa zagotavljamo in kontroliramo s HACCP planom (Hazard Analysis Critical Control Point, kar pomeni analiza tveganja in ugotavljanja kritičnih kontrolnih točk).
 
PROJEKTI
 

Naša osnovna šola sodeluje v evropskem »sistemu razdeljevanja sadja in zelenjave v šolah« s finančno podporo Evropske unije (SŠSZ). Šolarji imajo možnost ob sredah zaužiti sadni obrok oz. malico. 

 
 
Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami SVEŽEGA sadja in zelenjave:
Sadje:
 
lešniki
orehi
fige
mandarine
grozdje
melone
lubenice
jabolka
hruške
marelice
češnje in višnje
breskve in nektarine
slive
kaki
kivi
jagode
maline
borovnice
črni ribez
rdeči ribez
žižola
Zelenjava:
 
paradižnik
zelje
kolerabica
cvetača
korenje
rdeča redkvica 
zelena (stebelna)
repa
redkev
kumare 
komarček
šparglji
paprika 
bučke
Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami PREDELANE zelenjave:

 Suho sadje:

suha jabolka, hruške, slive, kaki, češnje

kislo zelje
kisla repa 
Naslov spletne strani: http: //www.shemasolskegasadja.si
 

V petek, 21. novembra 2014 bo na naši šoli organiziran Tradicionalni slovenski zajtrk  (dan slovenske hrane), ki spodbuja lokalno samooskrbo s kakovostno domačo hrano. Na šoli in v vrtcu bodo na temo čebelarstva in čebeljih izdelkov potekale različne aktivnosti za otroke. 

 
KULTURA PREHRANJEVANJA
 
Učence spodbujamo k primerni kulturi prehranjevanja; ko otroci jedo, jih spodbujamo k oblikovanju prijetnega, umirjenega vzdušja, da jedo otroci počasi, sede, v miru, da hrano dobro prežvečijo in uporabljajo vljudnostne besede. Kulturno prehranjevanje, samostojnost, razvijanje higienskih navadah in skrb za zdravje je del vsakdanjika vseh nas in otrok.
 
 
 
(Skupno 159 obiskov, 1 današnjih obiskov)