24.3.2015 so si četrtošolci in petošolci, skupaj z učitelji, ogledali stalno razstavo v Slovenskem šolskem muzeju v Ljubljani. Ob razlagi kustosinje so se nekateri naši učenci postavili s kar precejšnim predznanjem o razvoju šolstva in si z veseljem ogledali šolske potrebščine v preteklosti.

 

 Pravi razlog za vznemirjenje pa je bila težko pričakovana učna ura lepopisa iz leta 1930, pri kateri so naši učenci aktivno sodelovali. Oblečeni so bili v podobne haljice kot so jih nosili otroci iz takratnega obdobja in pri pisanju uporabljali prav tako črnilo in pero. Najbolj pristna pa je bila učiteljica, ki se je obnašala, govorila in kaznovala podobno, kot so to počeli pred 100 leti. Tako so se tudi naši učenci  spregovorili šele, ko so bili vprašani, se spoprijeli s kaznimi kot so klečanje in sedenje na oslu ter učiteljico spoštljivo ogovarjali z »gospodična učiteljica«.

Po doživetem obisku muzeja, so si še ogledali središče Ljubljane z reko Ljubljanico in nekaterimi znamenitimi stavbami in mostovi.

Alenka Slavec Geržina

FOTOGALERIJA

(Skupno 212 obiskov, 1 današnjih obiskov)