Na OŠ Prestranek smo v četrtek, 22. 5. 2014, ob zaključku bralne značke gostili pisatelja Francija Rogača, ki je najbolj znan po svojih pravljicah. Do zdaj jih je izdal osem.  V samozaložbi pa je izdal tudi roman Ključ brezdomca, v katerem  popiše svojo nenavadno in tragično zgodbo, ki pa se zaradi močne volje do življenja in boljšega jutri obrne v pravo smer.  Kot zanimivost lahko navedem podatek, da je edini slovenski pisatelj , ki je brez pomoči založbe prišel na Amazon (največjo spletno trgovino na svetu).

 

Franci Rogač je 40- letni Ljubljančan, ki je po koncu osnovne šole zapadel v slabo družbo, alkohol, pobegnil je od doma,spal po parkih in zapuščenih hišah. Doživel veliko stvari, ki si jih ne bi nihče želel, pa vendar se mu je z močno voljo uspelo dvigniti iz socialnega dna in s trdim delom, ki je bilo nemalokrat razpotegnjeno tudi na 16 ur dnevno, sedem dni na teden, zaslužiti denar za šolanje, ki ga je pred tem neodgovorno zavrgel.

Danes je Rogač pravljičar, magister socialnega dela in je vsak trenutek pripravljen z mladimi deliti svojo življenjsko zgodbo  in jim s tem odpreti oči, kako se izogniti temu, kar je sam doživel.

Najmlajšim, od 1. do 5. razreda, je predstavil svoje pravljice in jih povabil k ustvarjanju nove , tudi njihove, pravljice.  S starejšimi  pa je delil svojo »dramatično« zgodbo. Tišina med mladostniki  je nakazovala na to, da so mu še kako resno prisluhnili in se vsaj malce zamislili.

Rogač piše že novo pravljico, saj pravi, da so le-te njegovo življenje.

Ana Kaluža

(Skupno 70 obiskov, 1 današnjih obiskov)