V torek, 27.5., in v sredo, 28. 5., smo z učenci od 6. do 9. razreda odpotovali proti brežiški občini, kjer smo obiskali pobrateno šolo v Pišecah, vendar smo se na poti tja ustavili še marsikje drugje.

 

Prvi postanek je bil v Kostanjevici na Krki, kjer smo si v cistercijanskem samostanu ogledali del Galerije Božidarja Jakca, konkretno razstavo ekspresionista Franceta Kralja, in inštalacijo tkanin v prostoru obnovljenega samostana.

Naslednji postanek je bil na domačiji, kjer so zbrani stari predmeti, ki so jih domačini uporabljali še ne tako dolgo nazaj. Zanimiv je bil tudi postanek v repnici, ki je danes namenjena shranjevanju vina.

Sledil je malo daljši postanek v Pišecah, kjer so nas sprejeli zaposleni in učenci OŠ Pišece. Razkazali so nam zanimivosti njihovega malega, a lepo urejenega kraja. Ena zanimivejših je bila rojstna hiša Maksa Pleteršnika, slovenskega slovaropisca. Po ogledu smo se oddahnili pred pobrateno šolo, kjer sta si ravnateljici izmenjali simbolični darili in s tem napovedali nadaljnje sodelovanje med šolama.

Kot zadnji postanek, za učence eden zabavnejših, je bil obisk novomeškega nakupovalnega centra, kjer smo popili še zadnje sokove, si napasli oči na izložbah in se rahlo utrujeni vrnili na avtobus, ki nas je popeljal v Prestranek, kamor smo prispeli okoli 19. 30 ure.

 

Ana Kaluža

(Skupno 183 obiskov, 1 današnjih obiskov)