Na Srednji lesarski in gozdarski šoli Postojna za osnovnošolce izvajajo različne dneve dejavnosti. S sedmošolci smo se spoznavali z energijo na energetskem dnevu.

Jutro smo začeli s kurjenjem ognja za šolo, tako, po taborniško in z vžigalicami. Profesor gozdarstva Leon Kernel nas je z vprašanji in razlagami vodil k enostavnim in zanimivim spoznanjem o sodelovanju med ljudmi, zgodovini človeštva, pomenu ognja skozi čas, energiji in vsemu ostalemu, kar nam njegova toplota lahko daje.

Zatem smo si ogledali kotlovnico šole na lesne sekance, in kjer je bilo zelo vroče. Pogovor je tekel o energiji tako in drugače, ugotavljali smo, koliko je potrebujemo in kako jo uporabljamo, pa tudi, da dokaj brezskrbno ravnamo z naravnimi dobrinami, ki jih imamo v Sloveniji veliko. S pogovorom smo nadaljevali v učilnici, tekel je o energiji, ki se pojavlja v različnih oblikah in se spreminja iz ene v drugo. Dotaknili smo tudi obnovljivih virov energije, iskali možnosti njihove uporabe sedaj in v prihodnosti. Leon Kernel nam je s svojimi razlagami lepo osvetlil našo vlogo in vpliv, ki ga s svojimi ravnanji imamo na prihodnost ljudi in okolja.

V drugem delu dopoldneva nas je vodil profesor fizike Igor Mezgec. Seznanil nas je s porabo fosilnih goriv in obnovljivih virov energije v svetu, in razložil nastajanje učinka tople grede. Tudi tu smo imeli ogenj – gorel je bencin in arašidi, ki so imeli za nas presenetljivo dolg čas gorenja, kar je potrjevalo, da imajo tudi kot hranilo veliko energetsko vrednost. Učenci so s tehtanjem in podatki o energetskih vrednosti sestavnih delov sendviča računali njegovo energetsko vrednost. Izračunali so, da bi za zagotavljanje njihove zadostne dnevne energetske porabe morali pojesti približno tri.

Dan smo zaključili z ogledom četvorke, ki so jo v središču Postojne plesali postojnski maturanti.

Urška Tušar

FOTOGALERIJA

(Skupno 71 obiskov, 1 današnjih obiskov)