Ob zaključku bralne značke smo na OŠ Prestranek,  18. 5. 2016, povabili enega boljših slovenskih prevajalcev, pisateljev  in stand-up komikov Boštjana Gorenca Pižamo.  Kot mojster odrskega nastopa in besede se je izkazal že velikokrat. Sodeloval je z Jurijem Zrnecom, vodil Viktorje, ustvaril samostojno odrsko predstavo 50 odtenkov njive in še veliko drugega. V pisani besedi  pa ga najdemo kot  pisatelja, ustvarjalca stripov, urednika mladinskega leposlovja, daleč največji delež pa zavzema njegov prevajalski del. Prevedel je knjige, kot so Kapitan Gatnik, Gospod Gnilc, Igra prestolov, Knjiga prerokb …

Vedoželjne mlade bralce je na odru večnamenskega prostora spravljal v smeh in začudenje, ko je z gromkim glasom in zavidljivim stasom predstavil svojo najnovejšo knjigo sLOLvenski klasiki, kjer je slovenske klasike postavil v modernejšo obliko in jih s tem na humoren način približal mlademu bralcu. Učenci so ugibali, katere knjige  se skrivajo za FB ikonami,  s katerimi je Pižama domiselno ponazoril besede v naslovu.

Seveda se je izkazal tudi kot izjemen improvizator, ki se je sposoben preleviti v lisico, volka, zajca, medveda in še koga, brez da bi gledalec opazil, da je na odru en sam človek. Tako učenci kot zaposleni smo ob nastopu izjemno uživali. Pižama nam je pokazal, da branje ni nujno »nujno zlo«, temveč užitek in zabava. Branje je nekaj kar buri domišljijo, krepi besedni zaklad in nas popelje v čudežne svetove, ki jih brez knjig ne bi doživeli.

Ana Kaluža

(Skupno 160 obiskov, 1 današnjih obiskov)