Na hladen jesenski četrtek, 13. oktobra, so se učenci od 1. do 3. razreda v spremstvu učiteljic odpravili na kmetijo odprtih vrat v vasico Narin pri Pivki, da bi se vsaj za nekar uric postavili v čevlje naših prednikov na kmetiji in tako skozi spoznavanje kulturne in tehnične dediščine občutili, kako so nekoč živeli.

Ob prihodu sta nas gostoljubno pričakala gospodar in gospodinja, razdelili smo se v dve skupini, potem pa se »sprehodili« po poti Od zrna do kruha. Prva skupina je čas preživela s prijetnim gospodarjem na »skednju«: tu smo spoznali različne vrste žit, se seznanili s postopkom pridelave pšenice, videli različne vrste predelave slame ter stara orodja za žetev, mlatev, čiščenje pšenice itd. Dandanes tovrstnega orodja kmetje skoraj ne uporabljajo več, saj jih je z napredkom zamenjala modernejša tehnologija, s tem pa je delo na kmetiji postalo lažje. Radovedno smo tudi sami poskusili nekaj opravil: mlatenje s cepci, čiščenje žita z vejanco, mletje z žrmljami.

Medtem je gospodinja drugo skupino peljala v tradicionalno sobo stare kmečke hiše, da bi spoznali njene značilnosti in njeno opremo. Gospa je med drugim tudi demonstrirala, kako so včasih mesili in pekli kruh. Kasneje so si nadeli predpasnik in pokrivalo in se tega opravila pogumno lotili tudi učenci. Tako so iz krušne pači pokukali res slastni mali hlebčki – vsak je spekel svojega! Po domačem pecivu in čaju sta se skupini zamenjali.

Posebno veselje je predstavljal konjiček, ki je večino izmed nas ponesel po dvorišču kmetije. Razburljivo štiriurno potovanje skozi zapuščino naših dedkov in babic se je končalo ob 12.45, ko smo se vrnili v šolo.

Maja Malnarič

(Skupno 542 obiskov, 1 današnjih obiskov)