Hiša kulture v Pivki že deveto leto skrbi za pestrost kulturnega dogajanja na širšem pivškem območju. Poleg razstav, ki jih spremljajo delavnice za otroke, prireja tudi likovne kolonije, ustvarjalne delavnice, tečaje, literarne večere ter predstave, koncerte in glasbene festivale. Odzvali smo se na njeno ponudbo izobraževalnih dejavnosti za otroke in se odločili za ogled razstave in obisk delavnice sitotiska.

Skupini izbirnega predmeta likovnega snovanja sta se z učiteljico Urško Tušar in ravnateljico Natašo Režek Donev v torek, 24. januarja, prepustili vodenju Tanje Milharčič, ki nam je najprej predstavila Hišo kulture in njene dejavnosti, potem pa nas popeljala po aktualni razstavi Zorana Pungerčarja z naslovom: »Prazni označevalec«. Ogledali smo si njegove slike, jih komentirali z likovnega in osebnih vidikov in šli v grafični studio, kjer so učenci obnovili osnove grafike kot likovne zvrsti. Sitotisk kot grafično tehniko smo spoznali tako, da smo potiskali bombažne torbe. Motiv za  odtis smo predhodno narisali pri pouku; vsak ga je odtisnil na ta način, da je skozi luknjice predhodno pripravljenega sita z rakljem potisnil barvo. Zelo smo bili zadovoljni z učinkom, ki je bil čisto profesionalen oziroma »kot v trgovini«, saj je večina potiskov na naših oblačilih izdelanih po enakem postopku, samo da to počnejo stroji.

Ko smo čakali, da se barva posuši, so učenci narisali svoje vtise z razstave in risbe  obesili na hodniku. Z veseljem in lepimi vtisi smo si oprtali torbe in jih do konca posušili na ledeno mrzli burji na poti do pivške železniške postaje.

Urška Tušar

(Skupno 78 obiskov, 1 današnjih obiskov)