05-7542512 Osnovna šola Prestranek, Ulica 25. maja 14 a
 

Delovna sobota v duhu ekologije

V soboto, 7. 4. 2018, smo v okviru eko dneva izvedli akcijo Očistimo in uredimo svoj kraj.

Moči smo združili s krajevnimi skupnostmi šolskega okoliša, zato se akcija ni odvijala le na Prestranku, temveč tudi po ostalih vaseh. Tako so imeli učenci možnost čistiti v svojem domačem kraju. Zjutraj smo najprej pomalicali, nato pa vzeli vreče in rokavice, ki jih je priskrbela Občina ter odšli po lokacijah, za katere smo predvideli, da potrebujejo največ pozornosti. Vrtnarski krožek je ostal pri šoli in poskrbel za pomladno prebuditev šolskega vrta. Zahvalili bi se tudi KS Prestranek, ki je omogočila nakup cvetja, s katerim so mladi vrtnarji zasadili korita in tako polepšali okolico šole. Po opravljenem delu smo si moči povrnili z golažem, ki ga je pripravila šolska kuhinja.

Kljub temu, da se čistilna akcija odvija vsako leto, se količina odpadkov ne zmanjšuje, pojavlja pa se tudi vse več plastike, ki nato še desetletja ostaja v naravi.

Namen celotne akcije je privzgojiti učencem pozitiven odnos do narave in jih pripraviti, da jo bodo cenili. V tehnološko preobremenjenem svetu je to še toliko bolj pomembno, saj se vse več ljudi oddaljuje od narave in pozabljajo oz. ne razumejo, kako zelo smo od nje odvisni.

V letu 2018 upamo, da bomo izvedli še eno čistilno akcijo, tokrat svetovnih razsežnosti, saj se 15. septembra obeta World Cleanup Day  – svetovna čistilna akcija, ki jo v Sloveniji pomagajo organizirati Ekologi brez meja.

Katja Godeša

(Skupno 41 obiskov, 1 današnjih obiskov)
 
 

Več prispevkov iz Novice Prestranek

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost