Učenci 3. razreda OŠ Prestranek so  sodelovali v medšolskem projektu z učenci Osnovne šole Karla Destovnika-Kajuha iz Ljubljane.

Učenci so si skozi šolsko leto dopisovali z vrstniki iz Ljubljane. Spoznali so  poštarja Pavlija, kako potuje pismo  in kako je potovalo  nekoč.

Prek  pisanja pisem  so  krepili jezikovne in pisne spretnosti, spoznavali kulturno in naravno dediščino obeh krajev, ugotavljali razlike med mestom in podeželjem ter spoznali nove prijatelje. Ob zaključku šolskega leta so  svoje nove prijatelje v Ljubljani tudi obiskali. Obiskali in spoznali so staro mestno jedro  ter se s tirno vzpenjačo odpeljali na Ljubljanski grad.

Tretješolci iz Ljubljane so nam obisk vrnili v torek, 18. 6. 2019, ko so nas obiskali na šoli. Na šolo smo povabili še Čebelarsko društvo Postojna, Ribiško družino Bistrica ter Lovsko družino Prestranek. V sodelovanju z njimi smo pripravili za otroke delavnice, ki so jih vodili lovec, ribič in čebelarka. Učenci so spoznali okoliške živali, njihovo življenjsko okolje in pomen skrbi za naravo.

Spoznali so, da življenje v mestu oziroma na podeželju poteka nekoliko drugače, saj nam že okolje samo ponuja drugačne možnosti.

Druženje je minilo v prijetnem vzdušju in spoznanju, da osvajanje učnih vsebin lahko poteka tudi na drugačen in bolj zabaven način. Znova smo dokazali, da uspešno sodelovanje šole z lokalno skupnostjo ne vpliva samo na dobro počutje otrok, temveč spodbuja razvoj življenjskih spretnosti, ki jim bodo koristile v prihodnosti.

Zahvaljujemo se Pekarni Jure – Vopex d.o.o., ki je prispevala sladke dobrote. Prav tako občini Postojna za vso pomoč, predvsem za knjige o pastirčku Jakobu, da se bo o torbarjih bralo tudi v Ljubljani.

 

Anita Čelhar

FOTOGALERIJA

(Skupno 135 obiskov, 1 današnjih obiskov)