Sedem naših učencev se je v petek popoldan in soboto družilo z učenci postojnskih šol, dijaki in študenti Šolskega centra Postojna, v katerega prostorih se je odvijal Startup vikend. Namen aktivnosti je bil  spodbujanje snovanja in razvoja lastnih poslovnih idej. Potekale so pod mentorstvom tamkajšnjih profesorjev in mentorjev.

V petek popoldan so nam mentorji predstavili osnovne pojme poslovnih idej in njihovega razvoja ter nam prek zgodb posameznikov – učencev in dijakov pokazali, kako se da z njimi uspeti. Udeleženci so nato najprej formirali ideje, od dvanajstih nastalih so jih izbrali osem, ki so bile primerne za nadaljnji razvoj. Razporedili so se v skupine in začeli z delom. Najprej so raziskali trg, že obstoječe rešitve in konkurenco na posameznih področjih. Poslušali so predavanje o tem, kako se to počne in kako se izdela prototipe. Po večerji so jih že začeli izdelovati oziroma oblikovati, nekatere kot zasnove računalniških aplikacij, druge kot konkretne izdelke. Svoje rešitve so predstavili vsem udeležencem, zatem so jim mentorji predstavili reševanje poslovnega Canvas modela, potem pa se je delo po skupinah nadaljevalo do poznega večera. Ker je bilo celotno popoldne miselno in delovno zelo intenzivno, smo zaspali pravočasno, tako da smo bili zjutraj nared za nadaljevanje.

Ekipe so vedno bolj poglobljeno in intenzivno skupaj z mentorji diskutirale o svojem delu, izdelovale prototipe, reševale probleme ter iskale možnosti za izboljševanje določenih korakov razvoja. Po kosilu smo poslušali zanimivo in uporabno predavanje o javnem nastopanju. Naslednje dve uri je vsaka ekipa zasnovala svojega in ga trenirala, dokler ni prišel čas nastopa. Vsi so bili odlični, posebni in prepričljivi, klub temu pa je bilo med njimi treba izbrati tri najboljše v kategorijah najboljša ideja, prototip in predstavitev ali pitch. Kot najboljša je bila nagrajena ideja za spominek Zmajeve solze, najboljši prototip je bilo večnamensko zložljivo orodje za gorske kolesarje, kot predstavitev pa nas je najbolj prepričala skupina naših učencev, ki je zasnovala Instagram profil za pomoč mladim Instahelp. Naj naštejem še tiste, ki niso bile nagrajene, a kljub temu odlične: Mačje stranišče, ki se čisti samo, aplikacija za iskanje prijateljev za igranje računalniških iger, aplikacija za iskanje izgubljenih prijateljev na množičnih zabavah, zajtrk za na pot ter aplikacija, ki bi uporabnike opozarjala na lažne novice.

Vsi, ki smo bili tam, smo spoznali veliko novega, predvsem pa poleg idej razvijali tudi svoje miselne spretnosti, ustvarjalne zmožnosti, se učili timskega dela in odkrivali nove življenjske potenciale.

Urška Tušar

GALERIJA

(Skupno 134 obiskov, 1 današnjih obiskov)