Glede na ugotovljene primere okužbe z novim koronavirusom (2019-nCoV) na severu Italije so države sprejele številne ukrepe za omejitev širjenja virusa in v deželi Furlaniji-Julijski krajini razglasili izredne razmere. Kot sporoča Ministrstvo za zdravje, v Sloveniji ni razloga za preplah, a je kljub temu potrebno biti izredno previden.

 

Na ministrstvu so zato pripravili napotke in usmeritve za ravnanje v skladu s trenutno veljavnimi navodili pristojnih institucij.

Na našem zavodu ukrepamo in delujemo v skladu z navodili MIZŠ in NIJZ.

Na šoli in vrtcu smo poskrbeli za ustrezno informiranost učiteljev in učencev, v učilnicah in na več lokacijah po šoli so nameščeni razkuževalniki, dnevno razkužujemo kljuke na vratih, …

 

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 

Še več informacij najdete na naslednjih spletnih straneh:

 

NIJZ  https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

 

ZD POSTOJNA:    https://www.zd-po.si/korona-virus-pomembno-obvestilo/

 

URAD VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KOMUNICIRANJE:

https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/

 

VODSTVO ŠOLE

(Skupno 171 obiskov, 1 današnjih obiskov)