V avli Osnovne šole Prestranek  je v sredo, 12. 3. 2014, potekalo predavanje specialnega pedagoga Marka Juhanta. Skozi humor je skušal opozoriti na bistvene napake, ki jih starši delajo pri vzgoji otrok.

Vsi starši imamo radi svoje otroke in zato jih včasih preveč zavijamo v vato ter jih tako prikrajšamo za dragocene izkušnje. ali pa »Ne prelagajte otrokovih odgovornosti nase, ne delajte namesto njih domače naloge, saj tako kradete izkušnje vašim otrokom«, pravi Juhant. Meni, da se vse preveč ukvarjamo z otrokovimi pravicami in jih s tem, ko jih upoštevamo, tudi kršimo.

Juhant dodaja, da se morajo otroci navaditi, da niso vedno prvi na vrsti, da je treba včasih tudi počakati. Pravi, da ne smemo biti vedno na otrokovi strani in to primerja s tem, kot da smo vsi na isti strani čolna, »takrat čoln potone, isto je z otrokom«.

 Juhant pravi, da navodila za delo ali učenje niso prošnje, ampak ukaz,  »ko rečete naj dela za šolo jih nehajte prosit, ukažite jim«. Ne smemo dopustiti, da se z nami pogajajo, ampak moramo vztrajati pri svojem ukazu. 

 Juhant  meni, da s tem, da otroka razvajamo in mu kupimo vse, kar si zaželi, ga ne bomo naučili, da nas bo imel rad. Vedno bo zahteval več in našo ljubezen bo meril s kupljenimi darili. “Premalo je prave komunikacije med starši in otrokom, zato mu posvetite svoj prosti čas in mu ne pozabite povedati, da ga imate radi.”

Ana Kaluža

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)