Od petka, 13. maja, do nedelje, 15. maja, je v CŠOD Rak v Rakovem Škocjanu potekal tabor za nadarjene učence. Iz naše šole se ga je udeležilo enajst učenk in učencev, vse tri dni pa so se aktivno družili tudi z učenci Osnovne šole Košana in Osnovne šole Dragomirja Benčiča Hrpelje.

V petek moo se po prihodu in nastanitvi v domu CŠOD Rak, večerji in športnih igrah na tamkajšnjem igrišču, odpravili na kratek sprehod do bližnjega hotela, kjer so se učenci medsebojno spoznavali in igrali preko socialnih iger, ves ta živžav je prišla pogledati tudi krastača, ki smo si jo navdušeno ogledali in jo nesli na varno na rob gozda. Pred spanjem si je vsak izbral po dve sobotni delavnici, in ker je bilo vznemirjenje kar veliko, smo vsi kar pozno zaspali.

A to ni bila ovira za zgodnje prebujanje in jutranjo pripravo na aktivnosti, s katerimi smo začeli vsak po svoje. Skupina otrok se je z učiteljico in dvema jamarjema odpravila do enega od vhodov v Zelške jame, nekateri so pričeli bolj ustvarjalno in so z barvami za steklo barvali mandale, skupina otrok je šla na naravoslovno raziskovanje narave, druga pa iskati kotičke za škrate, da jim bodo tam postavili hišice. V naravi so z učiteljico angleščine iskali navdih za pisanje zgodb v angleščini. Nekateri so ostali kar v domu in v jedilnici postavili računalnike, da se bodo naučili programiranja v Minecraftu. Učenci v kulinarični delavnici, za katero je vladalo veliko zanimanje, pa so spoznavali presno hrano, izdelovali presne kroglice in torto. Do kosila smo se vsi vrnili »domov« z novimi izkušnjami in znanji, najbolj pa je bil impresiven prihod naših »jamarjev«. Utrujeni, blatni in mokri, a navdušeni nad dogodivščino so ponosno prikorakali pred dom. Pred, med in po kosilu smo si pripovedovali o tem, kar smo počeli na delavnicah, za poobedek je sledila čokoladna tekma, potem pa se je začel popoldanski del, kjer so se na delavnicah učenci zamenjali, pridružili pa sta se nam tudi mentorici iz Hrpelj z delavnico ustvarjalnega možgančkanja.

Po večerji, ko je izgledalo, da nas bo po aktivnem dnevnem dogajanju premagal utrujenost, so se učenci  zavzeto lotili risanja grbov in imenovanja sob, v katerih so prebivali, tako da so le te dobile skupni pečat. In to še ni bilo vse. Sledil je nov izziv – kako iz vrečke za smeti, nekaj blaga in veliko domišljije in iznajdljivosti izdelati modno obleko? Vsak soba se ga je lotila po svoje, tako da so nastale zelo izvirne kreacije in modna revija, ki jo je bilo užitek pogledati. Z njo smo zaključili sobotni dan in brez težav zaspali.

V nedeljo sta nas učitelja CŠOD-ja Mira in Samo popeljala na potep po naravnih lepotah,  ki jih v okolici ne manjka. Ogledali smo si mali naravni most, še en del Zelške jame in se sprehajali nad in pod udornicami, ob in nad reko Rak, spoznavali njen tok, rastline in živali. Videli smo tudi naravne kiparske mojstrovine in slišali zanimive zgodbice in legende o ljudeh, zmaju iz Postojnske jame, stoletnih vodah…

Še veliko stvari, ki smo jih skupaj doživeli, videli, slišali in ustvarili, bi lahko napisali in opisali. Ob ogledu fotografij jih boste bolje videli in si vse zgoraj napisano tudi lažje predstavljali.

Lepo vreme, dobra volja in družba, topel sprejem zaposlenih v domu CŠOD Rak in odlično pripravljena hrana, so bili zaslužni za to, da smo se v nedeljo veseli in zadovoljni vračali domov.

 

Urška Tušar

(Skupno 187 obiskov, 1 današnjih obiskov)