Naša šola se je v šolskem letu 2020/2021 vključila v evropski projekt VotEU – Krepitev aktivnega državljanstva in povečanje znanja EU med mladimi, ki ga je izvajala Fakulteta za družbene vede iz Ljubljane.

Cilj projekta je bil spodbujati aktivno državljanstvo, razpravo in izboljšati znanje o EU med slovensko mladino z uvajanjem novih, drugačnih in privlačnih pedagoško-didaktičnih pristopov za povečevanje politične participacije ter aktivnega državljanstva med mladimi v starostni skupini med desetimi in šestnajstimi leti. Projekt se je izvajal v obliki delavnic.

V projektu je sodelovalo devet šol iz Slovenije, šest osnovnih šol in tri srednje šole.

V okviru projekta so na naši šoli sodelovali učenci od šestega do devetega razreda, kjer so spoznavali značilnosti EU: institucije, simbole, članice, evropski parlament in kako potekajo volitve.

Projekt se je zaključil z ekskurzijo v Bruselj, na katero smo se odpravili skupaj z dvema novogoriškima srednjima šolama, OŠ Križe in dvema asistentkama s fakultete.

Z naše šole smo se ekskurzije udeležili mentorica projekta Sladjana Šućur Popović in štirje učenci, iz osmega razreda Tjaš Marušič in Ajda Zupan ter iz devetega Eva Klanjšek in Gaj Prudič.

V sredo, 15. 3. 2023, smo se s Prestranka z avtobusom odpravili do letališča Treviso in od tam z letalom v Bruselj. V Bruslju sta nas pričakala vodička in šofer. Ta dan smo si ogledali stavbo evropskega parlamenta in Atomium. Poskusili smo tudi znamenite belgijske vaflje. Nato smo odšli na večerjo v hotel Ibis, kjer smo tudi prenočili.

Naslednji dan smo si od blizu ogledali stavbo evropskega parlamenta. Sledil je obisk muzeja Hiša evropske zgodovine. Po obisku smo odšli na znameniti belgijski krompirček. Sledil je še obisk in ogled Parlamentariuma, kjer smo se seznanili z nastankom EU in delom evropskega parlamenta.

Dan smo zaključili z večerjo v eni izmed belgijskih restavracij.

V petek zjutraj smo si najprej ogledali Waterloo, kjer je leta 1815 potekala bitka med Napoleonom in zvezo evropskih držav, ki je Napoleona za vedno premagala ter poslala na otok Elbo, kjer je kasneje tudi umrl. Pot se je nadaljevala skozi Luxemburg, kjer smo se ustavili še v Schengenu, in nato v Francijo, v Strasbourg. Tudi v Strasbourgu smo si ogledali stavbo evropskega parlamenta ter staro in novo stavbo Sveta Evrope. Nato smo se namestili v hotelu in odšli na ogled mesta. Ogledali smo si katedralo in mesto zvečer. Dan smo zaključili z večerjo v restavraciji.

V soboto zjutraj pa smo se odpravili na pot proti domu. Vozili smo se skozi Francijo, Nemčijo, Avstrijo in Italijo do Nove Gorice, kjer so nas zapustili novogoriški dijaki, nato smo se ustavili še na Prestranku, kjer so nas pričakali starši. Poslovili smo se od šoferja in učencev iz OŠ Križe. Oni so svojo pot nadaljevali proti Ljubljani.

Ekskurzija v Bruselj nam je bila zelo všeč. Spoznali in videli smo, kako poteka življenje v dveh za EU zelo pomembnih mestih.

 

Vtisi z ekskurzije:

 

Na ekskurziji mi je bil najbolj všeč največji trg v Bruslju in Strasbourg.

Gaj Prudič

 

Najbolj všeč sta mi bila muzej Parlamentarium in Hiša evropske zgodovine.

Tjaš Marušič

 

Najbolj mi je bila všeč katedrala v Strasbourgu.

Ajda Zupan

 

Najbolj mi je bil všeč Atomium in belgijski vaflji.

Eva Klanjšek

 

Članek so napisali: učiteljica Sladjana, učenki Ajda in Eva ter učenca Gaj in Tjaš

 

(Skupno 271 obiskov, 1 današnjih obiskov)