Osnovna šola Prestranek je prejela prestižno priznanje za najboljšo prostovoljsko aktivnost za obdobje 2021–2023 v sklopu programa Evropske solidarnostne enote, ki ga je podelila Nacionalna agencija Movit. Slovesno priznanje je bilo podeljeno v petek, 8. decembra 2023, na Gospodarskem razstavišču v znak prizadevanj in izjemnih dosežkov šole v podpori mednarodnega prostovoljstva.

Projekt, ki je prejel to priznanje, je izhajal iz nekajletnih prizadevanj Osnovne šole Prestranek za spodbujanje prostovoljnega dela na mednarodni ravni. Šola je že leta 2019 pridobila znak kakovosti za vodilno organizacijo v mednarodnih prostovoljskih projektih in s tem pridobili možnost, da gostimo mednarodne prostovoljce. Ti so s svojim predanim delom obogatili šolsko okolje ter prispevali k širjenju medkulturnega razumevanja in znanja.

Nacionalna agencija Movit je prepoznala in nagradila prizadevanja šole pri ustvarjanju inovativnih pristopov k prostovoljstvu, ki so vplivali na življenja tako prostovoljcev, učencev, zaposlenih v šoli, kot tudi lokalne skupnosti. Osnovna šola Prestranek je tako postala zgled odličnosti in navdih mnogim drugim šolskim in prostovoljskim organizacijam.

To priznanje ne le potrjuje, temveč tudi spodbuja nadaljnje prizadevanje šole za ustvarjanje priložnosti za mednarodno sodelovanje in prostovoljno delo, kar bo še naprej bogatilo izobraževalno okolje ter prispevalo k razvoju odprtosti, strpnosti in medsebojnega spoštovanja med ljudmi različnih kultur.

Ta nagrada je rezultat trdega dela naše šole, ki je predana ideji prostovoljstva in mednarodnega sodelovanja. Ponosni smo na naše učence, zaposlene in prostovoljce, ki so s svojo predanostjo in energijo omogočili, da smo dosegli ta izjemen uspeh.

 

Prilagamo še uradno obrazložitev nagrade.

Osnovna šola Prestranek, za najboljšo prostovoljsko aktivnost v programu Evropska solidarnostna enota v letih 2021-2023

Obrazložitev: Projekt je odlično naslavljal prednostno področje socialnega vključevanja in raznolikosti. Cilj projekta je bil povečati vključenost otrok priseljencev v izobraževalne dejavnosti. Z dvema prostovoljcema s Kosova in iz Španije si je prijavitelj prizadeval za boljše vključevanje albanskih in ukrajinskih otrok v šolsko okolje in jim pomagal pri njihovem učnem napredku. Njihov cilj je bil zagotoviti, da imajo vsi otroci enake možnosti za uspeh v šoli, ne glede na njihovo migrantsko ozadje. Prostovoljci so skupaj z učitelji izvajali delavnice, jezikovne tečaje, športne dejavnosti, ustvarjalne projekte in druge pobude, ki so prispevale k raznolikosti učnega okolja. Njihov cilj je bil učence izpostaviti novim izkušnjam, idejam in znanju ter jim pomagati razvijati njihove talente in interese.

(Skupno 126 obiskov, 1 današnjih obiskov)