Shema šolskega sadja in zelenjave je ukrep EU kmetijske politike, ki v šolah zagotavlja brezplačno sadje in zelenjavo, s čimer spodbujajo zdrave prehranske navade. V projekt Shema šolskega sadja in zelenjave je vključena tudi naša šola. Tako enkrat tedensko, ob sredah, učencem med sadnim odmorom ponujamo sadje ali zelenjavo.
V okviru projekta Shema šolskega sadja in zelenjave smo na naši šoli z učenci 6. razreda zbrali recepte sadno-zelenjavnih smutijev ali zmešančkov. Velika večina učencev je smutije poznala, saj si jih pogosto pripravijo tudi doma. Pogoj za objavo recepta je bil, da ta vsebuje vsaj eno slovensko sadje ali zelenjavo. Knjižico receptov smo dali v šolsko knjižnico, od koder si jo lahko vsakdo izposodi.
Pri uri gospodinjstva smo nekaj smutijev dejansko tudi pripravili. Prijetno je presenetil sadni smuti z dodatkom kumare, saj sta njen blagi okus popolnoma prekrila sladka okusa banane in hruške. Ugotovili smo, da je sadje (npr. jabolka, hruške) za smuti bolje olupiti, saj lahko pusti rahlo grenak priokus. Prav tako je za smutije najboljše izbrati čim bolj zrelo sadje.
Otroci so se pri pripravi smutijev naučili nekaj o pomenu sadja in zelenjave, predvsem pa to, da lahko tudi na prijetnejši način zaužijemo tisto sadje ali zelenjavo, ki ju nimamo ravno najraje. Predvsem pa so prišli do zaključka, da lahko sadje in zelenjavo uživamo v več oblikah; ena izmed teh je tudi vse bolj priljubljena oblika vmesnega obroka v današnjem času, smuti.
Zapisala: Neža Nježič Zajc, OPZHR