Svetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Omenjen datum je bil izbran, ker je bila organizacija na ta dan leta 1945 ustanovljena. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane.

Čeprav se je v zadnjih desetih letih zmanjšalo število lačnih, imamo v svetu še vedno 800 milijonov lačnih otrok in odraslih. Največ jih (70% ) živi v Afriki, Aziji, Latinski Ameriki in na Bližnjem vzhodu. Po drugi strani pa se v razvitem svetu srečujemo s pojavom odvečne in zavržene hrane, s katero bi lahko nahranili vsa lačna usta.

Prav je, da se vsaj enkrat na leto zavemo pomena zdrave in uravnotežene prehrane. Spomnimo se spoštljivega odnosa do hrane s pregovorom »Če kruh pade ti na tla, poberi in poljubi ga«.

Na ta dan so si učenci v času sadnega odmora naredili sadno kupo iz različnega sadja.

Sladjan Šućur Popović

FOTOGALERIJA

(Skupno 80 obiskov, 1 današnjih obiskov)