Projekt »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« je razpisala  družba SODO, sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo d. o. o., z željo »dvigniti zavedanje slovenskih gospodinjstev o varčni in smotrnejši rabi električne energije…, z osnovnim ciljem ozaveščanja in spodbujanja mladih, da začnejo učinkovitejše in varčnejše ravnati z električno energijo, ter da k temu spodbudijo s praktičnimi nasveti tudi odrasle.«

V tem duhu smo se projektu priključili tudi mi, saj smo prepričani, da je ekološko delovanje dandanes življenjsko pomembno. Z njim želimo na naši šoli nadaljevati in ga nadgrajevati.

Delovna naloga projekta je bila posneti videospot na temo varčevanja z elektriko, zato je bil poleg učencev projektnega krožka k sodelovanju povabljen še ansambel Strel. Videospot smo izdelovali kar dva meseca. Najprej smo se seznanili z varčevanjem z elektriko, brskali po literaturi, člankih in internetu ter iskali in raziskovali možnosti za zmanjšanje njene rabe doma in v šoli, ugotavljali, katere ukrepe izvajamo že sedaj in katere bi kot posamezniki še lahko. Nato smo se lotili ustvarjanja besedila v pesniški obliki. Nastalo je veliko idej in pesmic, ki smo jih postopoma združili v eno. Pri tem smo upoštevali, da se bo besedilo prilegalo glasbeni podlagi, ki jo je sestavil učitelj glasbe Simon Novak. Ker ansambel Strel igra pretežno narodno-zabavno glasbo smo se odločili za to glasbeno zvrst.

Ko je bila skladba posneta, se je pričelo snovanje scenarija za videospot. Ko je bil scenarij okvirno dokončan smo pričeli s snemanjem. To je potekalo v okolici šole in v njenih prostorih, vloge so bile razdeljene tako da smo imeli dva statista, tri snemalce, »igralci«, ki so nastopali v videu pa so bili hkrati  tudi tehnična ekipa, pa. Porabili smo tri »snemalne dni« oziroma precej ur, ki so bile zelo intenzivne in v katerih je nastalo ogromno posnetkov. Vse smo pregledali in se lotili njihovega montiranja, kar je bilo tako zamudno kot zabavno. Na koncu smo bili z našim izdelkom zadovoljni. Sedaj bolje vemo, kako tovrstno delo in ustvarjanje potekata in koliko truda in časa je treba vložiti. Upamo, da bo naš videospot uspešno osveščal ljudi in vse nas spodbudil k razmišljanju o varčevanju z elektriko, kar je tudi njegov namen.

Vsi videospoti nastali v okviru projekta, bodo v teh dneh objavljeni na Facebook strani družbe SODO d. o. o., kjer si jih lahko ogledate in všečkate.

Urška Tušar

(Skupno 59 obiskov, 1 današnjih obiskov)