V torek, 15. 10. 2013, smo odšli na izlet v Kobarid v okviru projekta P.E.S.C.A., ki ga je pripravila učiteljica Veronika Švigelj.

 

V šolo smo prišli kot normalno. Takoj smo pojedli malico, ki so jo pripravile kuharice. Po malici smo se obuli in  v koloni po dva  odšli na avtobus. V  Hruševju smo pobrali učence iz te šole. Potem pa kar lepo v Kobarid.

 

 

Tam sta nas vodnici odpeljali v muzej. Ena izmed vodnic nam je na kratko povedala o tem, kako delajo mlečne izdelke. O predelavi mleka smo se bolj natančno poučili, ko smo gledali film. Po ogledu filma, sta Žiga in Samanta izdelovala maslo. Mi smo med tem časom molzli kravo. Poskusili smo tudi njihove izdelke: čebelji panj ( kislo mleko in med), kislo mleko, kefir, sirotko in smetano.

Po degustaciji smo odšli v jedilnico, kjer smo imeli delavnice.

1. vaja

En učenec si je zakril oči, drugi pa mu je v usta dal hrano. Učenec z zavezanimi očmi je moral povedati kakšen okus ima hrana in kaj to je. Poskušali smo belo grozdje, črno grozdje, bučno seme in jabolčni krhelj.

2. vaja

V vrečko si dal roko in otipal, kaj je v njej. Na list smo zapisali, kaj je v vrečki. Na voljo smo imeli petindvajset vrečk.

3. vaja

Poskušali smo sire mlekarne Planika tolminec, kober, planika, brincel ter bric in zapisovali kakšen je sir po videzu, okusu, tipu in vonju.

4. vaja

Iskali smo rešitve ugank o hrani.

Za kosilo smo imeli sirovo juho, krompir in ohrovt, meso i kobariške štruklje. Tisti z dieto so dobili govejo juho, pečen krompir s piščancem in solato.

Po kosilu je bila podelitev nagrad. Vsak učenec je dobil svinčnik. Trije učenci, ki so imeli najboljše rešitve so dobili nagrado, domine, kemični svinčnik, kapo in knjigo, to je bil učenec in njegova mama iz Hruševja, Nika Drole in Marisa Pečnik.

Po sprehodu po Kobaridu in ogledu spomenika Simonu Gregorčiču smo se z avtobusom vrnili domov.

Marisa Pečnik

(Skupno 156 obiskov, 1 današnjih obiskov)