Kulinarični spominek našega kraja

V okviru turistične naloge smo z učenci izdelali kulinarični spominek, ki združuje tako tradicionalne načine priprave hrane kot tudi sodobne. S spominkom bi obogatili trenutno kulinarično ponudbo na že obstoječi Grajski kolesarski poti, ki povezuje več gradov v občini Postojna. Spominek je izdelan iz lokalnih sestavin in poleg kulinarike združuje tudi ročne spretnosti – kvačkanje ter oblikovanje iz fimo mase. Spominek spremlja tudi pravljica o grajskem požeruhu, ki povezuje zgodbo okoliških krajev in gradov ter tradicionalno prehrano. Video spot je oblikovan kot razglednica naših krajev in gradov ter promocije samega spominka.

Nalogo si lahko ogledate tukaj.

Povezava na video spot: Grajski grižljaj (OŠ Prestranek) (arnes.si)

Mentorice projekta:

Monika Tomažič

Polona Požar

Mojca Kristan

 

Turizmu pomaga lastna glava – Športna doživetja bogatijo mladinski turizem

Tudi v letošnjem letu sodelujemo v projektu Turistične zveze Slovenije Turizmu pomaga lastna glava. V letošnji turistični nalogi predstavljamo spremljevalni program ob konjeniških športnih tekmovanjih na Gradu Prestranek. Raziskali smo, katera tekmovanja tu potekajo ter pripravili dodatni dvodnevni spremljevalni program predvsem za otroke in mlade. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turizmu pomaga lastna glava – Voda in zdravilni turizem

 

OŠ Prestranek tudi v tem šolskem letu sodeluje v projektu Turizmu pomaga lastna glava. Letošnja tema je Voda in zdravilni turizem. Na šoli smo se odločili, da bomo v okviru naloge pripravili krožno kolesarsko pot, ki vodi od Tišlerjevega mlina v Žejah do Modrijanovega mlina pri Postojnski jami. Kolesarska pot je organizirana na način lova na zaklad, ki smo ga poimenovali lov na izgubljeni mlin. Udeležence nagovarja izmišljeni lik g. Tišler, ki jih prek svoje zgodbe v knjižici dejavnosti vodi od postojanke do postojanke. Na vsaki postojanki čakajo udeležence dejavnosti z različnih področij.

 

 

Turizmu pomaga lastna glava

Projekt Turizmu pomaga lastna glava – Festival naj bo

Festival družabnih iger: Pridi se igrat!

Naša šola se je tudi v letošnjem letu odločila za sodelovanje pri turističnem projektu Turizmu pomaga lastna glava. Sodelovanje na letošnjem festivalu vključuje izdelavo turistične naloge na temo Festival naj bo, izpeljavo festivala, glede predstavitve na turistični tržnici v Kopru pa še ni povsem jasno, ali bodo predstavitve zaradi trenutnih razmer s korona virusom sploh potekale.

Ko smo se odločali, kakšen festival želimo izpeljati in na kakšno temo, je bilo naše glavno vodilo, da želimo festival, ki bo igriv, razigran ter bo povezoval otroke in spodbujal medgeneracijsko druženje.

Dandanes se otroci vse premalo družijo, vse manj se prosto igrajo, manj preživljajo svoj prosti čas na prostem in na igriščih. Že sama pot do šole in nazaj ni več priložnost za vrstniško igro, večere doma pogosto zapolnijo pametne naprave ter televizija. Otroci so vključeni v številne popoldanske vodene in strukturirane dejavnosti – vse to na račun časa za sanjarjenje in igranje. Poleg tega smo ugotovili, da otroci preprostih starih družabnih iger ne poznajo več. Zato smo se odločili, da jim jih bomo poskušali približati, jih skupaj izdelati in jim pokazati, da je tudi na ta način lepo preživljati svoj prosti čas. Morda bodo otroci tako manj časa preživeli ob pametnih napravah, s spoštovanjem tradicije pa bomo ohranili stare igre in ljudsko kulturo.

Kot turistični proizvod smo pripravili festival iger – pripravili smo gibalne, miselne, namizne igre ter igre s kocko. Kot posebnost smo priredili igro monopoli, v katero smo vključili lokalne zanimivosti in občinske znamenitosti.

 

 

 

Mentorice projekta:

Katarina Abram

Polona Požar

Mojca Kristan

 

 

ARHIV: 2018/2019

Projekt Turizmu pomaga lastna glava – Turistični spominek mojega kraja

Rakiški Stržen in reka Pivka – zatočišče ptic

Naša šola se je tudi v letošnjem letu odločila za sodelovanje pri turističnem projektu Turizmu pomaga lastna glava. Sodelovanje na festivalu vključuje izdelavo turistične naloge na temo Turistični spominek mojega kraja, izdelavo spominkov in predstavitev na turistični tržnici v Novi Gorici.

Ker je bila v lanskem letu ustanovljena nova krajevna skupnost Štivan, smo se odločili, da seminarsko nalogo usmerimo na ta del šolskega okoliša. Raziskovali smo naravne značilnosti in lepote narave, kulturno dediščino ter turistično ponudbo. Ob raziskovanju in zbiranju podatkov (ustni in pisni viri) smo ugotovili, da so za te kraje značilne različne vrste ptic (tudi redke in ogrožene ptice), da pa o tej temi ni še nič napisanega in da ptic v KS Štivan ni še nihče sistematično dokumentiral. Obrnili smo se na strokovnjaka Slavka Polaka, ki je z nami delil svoje znanje s področja ornitologije in nas popeljal na voden ogled ptic ob reki Pivki in Strženu.

Cilji naše naloge so bili:

  • ugotoviti, katere so naravne značilnosti Spodnje Pivške kotline, s poudarkom na območju Krajevne skupnosti Štivan,
  • spoznati naravne danosti in kulturno dediščino krajev Rakitnik, Matenja vas ter Grobišče,
  • raziskati vrste ptic, ki so vidne na tem območju in pripraviti zloženko s kratkimi opisi ptic,
  • poiskati obstoječe legende in/ali pripovedi o krajih v izbrani krajevni skupnosti,
  • raziskati obstoječo turistično ponudbo in jo dopolniti z inovativnimi idejami,
  • pripraviti spominke, ki bi jih lahko turistični delavci prodajali.

Pripravili smo nove ideje, kako privabiti turiste, kako jih zadržati pri nas kakšen dan več in jih motivirati za razne aktivnosti, primerne za vse starosti.

 

Naš turistični proizvod bomo prvič predstavili 2. 4. 2019 na turistični tržnici v Mercator centru v Novi Gorici. Predstavitev bo potekala med 14. in  18. uro.

Veseli bomo, če nas podprete z obiskom na naši stojnici.

Mentorji projekta:

Katarina Abram

Polona Požar

Alenka Slavec Geržina

Mag. Slavko Polak, zunanji mentor

 

 

 

 

 

 

ARHIV

Šolsko leto 2017/18

Projekt Turizmu pomaga lastna glava – Kultura in turizem

Projekt Turizmu pomaga lastna glava je celovit sistem organiziranega delovanja osnovnošolske mladine v turizmu. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

Sodelovanje na festivalu vključuje izdelavo turistične naloge na razpisano temo, osredotočeno na oblikovanje turističnega proizvoda in njegovo javno predstavitev na turistični tržnici.

V tem šolskem letu se je tudi naša šola pridružila projektu. Letošnja tema je Kultura in turizem. Odločili smo se, da bomo pregledali register nepremične kulturne dediščine in izdelali krožno kolesarsko pot, ki povezuje kraje našega šolskega okoliša med sabo, ter izpostavili zanimivosti na njej.

Povezali smo se z domačini in lokalnimi poznavalci zgodovine ter kulturne dediščine in posneli osem kratkih videoposnetkov, v katerih smo prikazali zgodovino, nekatere običaje ter zanimivosti. Pripravili smo tudi zloženko, opremljeno z opisi posameznih krajev in QR-kodami, prek katerih dostopamo do videoposnetkov. Zloženko si lahko tukaj ogledate,  videoposnetke pa na tej povezavi.

Da bi k zanimanju za kulturno dediščino pritegnili mlade, smo pripravili »misijo« znotraj aplikacije CŠOD misija, v kateri čakajo otroke izzivi, ki jih morajo premagati, da dosežejo točke in pridejo do cilja ter tako osvojijo značko, ki služi kot priznanje za uspešno opravljene izzive. Na ta način otroci preživijo dan na prostem, v naravi, ter prek svojih pametnih telefonov spoznavajo našo kulturno dediščino.

Kako deluje in kako si naložite aplikacijo CŠOD misija, izveste tukaj.

Tekmovanje bo potekalo na državni ravni na več lokacijah po Mercatorjevih centrih. Naš turistični proizvod bomo predstavili na turistični tržnici v Mercator centru v Kopru dne 10. 4. 2018 med 15. in 18. uro.

Veseli bomo, če boste prišli navijat za nas!

Mentorji projekta:

Mojca Kristan

Ana Novak

Polona Požar

Goran Uljan

 

 

(Skupno 1.297 obiskov, 1 današnjih obiskov)