OPOZORILO

 

V vrtcu Prestranek se je pojavila škrlatinka.

Bolezen se pojavlja predvsem v poznih zimskih in zgodnjih pomladanskih mesecih. Povzročajo jo streptokoki skupine A, ki poleg škrlatinke povzročajo tudi streptokokno vnetje žrela, šen in drugo. Natrpanost ljudi v vrtcih, šolah in drugje pripomore k razširjenosti streptokokov.

Bolezen se prenaša z neposrednim stikom bolnika z zdravim človekom, s kapljicami sline in nosnim izcedkom. Okužba pa se lahko širi tudi preko okuženega mleka. Bolnik, ki ga ne zdravimo, je kužen 10-21 dni, lahko tudi več. Ob ustrezni antibiotični terapiji bolnik po 24 urah ne predstavlja več nobene nevarnosti za okolico.

Klinična slika

Inkubacija bolezni (čas od okužbe do pojava bolezni) je 2-3 dni. Bolezen se začne nenadoma z mrzlico, visoko temperaturo, glavobolom in bolečinami pri požiranju. Otroci pogosto bruhajo in tožijo zaradi slabosti in bolečin v trebuhu. Običajno se drugi dan bolezni pojavi močno pordela koža, na kateri kmalu lahko opazimo drobno zrnat izpuščaj, ki se iz sprednjih delov telesa širi na vrat in okončine. Izpuščaja ni po dlaneh, podplatih in na obrazu. Koža na obrazu je samo pordela. Značilen je trikotnik bele barve med ustnimi koti in nosom. Bolezen je kratkotrajna, telesna temperatura se normalizira po 3-5 dneh. Po nekaj dneh se prične izpuščaj luščiti.

Zdravljenje

Škrlatinka je bolezen, ki jo je potrebno zdraviti z antibiotiki. Zdravljenje traja 10 dni, ker le tako popolnoma uničimo streptokoke, s tem skrajšamo čas kužnosti bolnika in preprečimo nastanek zgodnjih in poznih zapletov.

Preprečevanje obolenja

Preprečitev streptokokne okužbe je pomembna predvsem pri tistih osebah, ki so že prebolele revmatsko vročico. Vsaka nova okužba s streptokoki lahko povzroči nov zagon revmatske vročice in nadaljnje poslabšanje zdravstvenega stanja.

(Vir: http://www.zzv-kr.si/ambulanta/skrlatinka)

 

Starše naprošamo, da poskrbijo za natančno izvajanje higienskih ukrepov in naj ne vozijo obolelih otrok v vrtec.

 

Prestranek, 24.12.2013

 

 Vodstvo Vrtca Prestranek

(Skupno 146 obiskov, 1 današnjih obiskov)