V sredo, 11. novembra 2015 ob 17.00 uri v OŠ Prestranek. Predavanju bodo sledile GOVORILNE ure.

Vprašanje avtoritete v vzgoji je eno ključnih za učinkovito ravnanje. Vzorci avtoritete, ki so bili posredovani staršem v primarnih družinah, igrajo pomembno vlogo pri izbiri vzgojnega načina.

S spoštovanjem avtoritete si starši zagotovimo varnost, ko otroci odhajajo na pot samostojnosti. Če ima otrok izkušnjo s spoštovanjem avtoritete doma, lahko pričakujemo manj težav pri spoštovanju in izvajanju navodil, ki jih dajejo učitelji v šoli in s spoštovanjem pravil, ki jih otroku postavljajo drugi.

  • Ali nam sporočajo, da smo z otrokom preveč popustljivi?
  • Ali imamo občutek, da naša beseda pri otroku nič ne zaleže?
  • Ali sva s partnerjem vedno različnega mnenja glede strogosti: eden je preveč strog, drugi preveč popustljiv?
  • Kako postaviti otroku meje na način, ki ne bo trd?
  • Kako lahko gradimo avtoriteto v različnih razvojnih obdobjih otrokovega življenja in kje je avtoriteta koristna za otroka?
  • Kako biti en korak pred otrokom in vztrajati v doslednosti ob vseh manipulacijah, s katerimi se borijo proti našim zahtevam in omejitvam?
  • Kako izpeljati posledice ob dejanjih, s katerimi se ne strinjamo?

Veliko vsakdanjih domačih situacij, kjer se kažejo možnosti, da kot starši vzpostavimo in ohranjamo avtoriteto. Prikaz možnih ravnanj iz lastnih izkušenj.

Dogodek, ki ga starši po vsej Sloveniji sprejemajo z veliko naklonjenostjo in željo, da bi na tak način obravnavali še več vsebin iz vsakdanjega družinskega življenja.

O IZVAJALCIH PREDAVANJ

Leonida in dr. Albert Mrgole sta poročena od leta 1985, starša štirih polnoletnih otrok, od leta 2005 delujeta kot psihoterapevtski par, zelo uspešno pa za starše in delovne kolektive izvajata tudi treninge praktičnih veščin za večjo kakovost medsebojnih odnosov.

Trenutno sta med starši najbolj prepoznavna po knjižni uspešnici Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, starševskem priročniku, ki postaja nujno branje v vsaki družini.

Njune brezplačne delavnice v Kamniku pod imenom Okrepčevalnica za starše so vedno množično obiskane. Prav tako daljši in krajši treningi za starše: Modri ključ, Uspešna komunikacija z najstniki, Vzorci – močnejši od genov in Mlade družine – temelji odnosa.

Dr. Albert Mrgole je predsednik nacionalne koordinacije TOM telefona pri ZPMS in zunanji predavatelj na SFU – Fakulteti za psihoterapevtske študije v Ljubljani.

Po predavanju bo možno kupiti knjigo in postaviti osebna vprašanja.

O NAČINU IZVAJANJA PREDAVANJ

Predavanja zakoncev Mrgole se zelo razlikujejo od klasičnih predavanj, na katera so navajeni starši. V njunem nastopu se odraža živost odnosa, ki ga živita. Njuna pripoved je neposredna, prepojena z osebnimi izkušnjami, prikazom lastnih dilem v konkretnih situacijah, ki izhajajo iz vsakdanjega družinskega življenja in so staršem blizu. Njune predstavitve so žive, konkretne in slikovite, z veliko humorja, ne uporabljata teorije, a kljub temu ohranjata visoko stopnjo strokovnosti. Vsak primer, ki ga predstavita, izhaja iz življenja, iz lastne izkušnje.

Starši ju sprejemajo kot človeka, s katerima se lahko poistovetijo in z zanimanjem prisluhnejo posameznim primerom, dilemam in njunim edinstvenim rešitvam. Mnogo staršev dobi idejo za konkretno spremembo, ki jo po predavanju vpeljejo v domačem življenju.

Njuna predavanja so demonstracija življenjskih izkušenj, konkretnih ravnanj in dilem, so prenos žive izkušnje, ki ima pri učenju ljudi največji vpliv.

Več o njunem delu in njunih referencah najdete na spletnih straneh:

www.vezal.si

https://www.facebook.com/vezal.si?fref=ts

https://www.facebook.com/izstekani.najstniki?fref=ts

Lahko si ogledate njuno predavanje o pomenu vzgojnih odzivov, ki sta ga imela 2015 v Cankarjevem domu:

http://videolectures.net/pozitivnapsihologija_mrgole_izstekani_najstniki/

(Skupno 77 obiskov, 1 današnjih obiskov)