Na dan slovenske hrane, ki ga na slovenskih šolah obeležujemo vsak tretji petek v novembru že šesto leto zapored, smo na Osnovni šoli Prestranek v petek, 18. novembra, združili dejavnosti dveh projektov, katerih skupna nit so slovenske tradicionalne jedi. To sta Tradicionalni slovenski zajtrk in projekt KuhnaPaTo, v katerega je naša šola vstopila v začetku letošnjega šolskega leta.

Dejavnosti, povezane s tradicionalno prehrano, so na šoli potekale preko celega dopoldneva. V uvodnem delu je učenka 9. razreda vsem učencem šole in zaposlenim predstavila, kaj vse bo na sporedu tisti dan, s poudarkom na tradicionalnem slovenskem zajtrku, v povezavi s katerim smo medse povabili gospo Majdo iz kmetije Petrovi v Narinu, ki je vsem učencem, ki so bili razdeljeni v skupine po razredih, na zelo pristen in poučen način predstavila, kako nastane kruh, kateri pripomočki se pri tem uporabljajo, predvsem pa to, da moramo imeti do kruha spoštljiv odnos, saj ga včasih ni bilo v izobilju, predstavljal pa je osnovno živilo v prehrani.

Učenci 5. razreda pa so podrobneje predstavili, kako vestno so pod mentorstvom učiteljice Liljane Bole pripravljali jedi, ki so značilne za Prestranek in njegovo okolico. Postopek priprave vseh jedi so tudi posneli in posnetke opremili z opisnimi in zvočnimi elementi, tako da je bila predstavitev še bolj nazorna. Predhodno so recepte in postopek priprave jedi, pridobljene od svojih prednikov, predstavili tudi kuhinjskemu osebju v šoli, ki je na ta dan pripravilo prežganko, krompir v zevnici s klobaso in jabolčni kompot za kosilo za učence šole, otroke v vrtcu in zaposlene.

Med tem časom pa je bil v vrtcu na obisku čebelar, gospod Dušan Vatovec, ki je otrokom na prijeten način predstavil, kako nastane med, ter kakšne pripomočke in opremo uporablja čebelar pri svojem delu. Otroci so lahko sami preizkusili, kako je nositi čebelarsko zaščitno opremo, izvedeli so, zakaj je med za naše telo zdrav, da čebele tudi lahko zbolijo in kako zavarovati čebelnjak pred medvedom v gozdu.

V času kosila pa sta našo šolo obiskala tudi župan Občine Postojna, gospod Igor Marentič ter šolska županja, učenka Osnovne šole Miroslav Vilhar,  ki je na ta dan sodelovala pri županskih obveznostih.

Tako sta oba gosta poskusila tradicionalne prestranške jedi in bila deležna predstavitve postopka priprave le-teh s strani petošolcev, vključenih v projekt.

Dopoldne, ki je minevalo v duhu tradicije, je obudilo spomine na življenje nekoč, poudarek pa je bil tudi na pomenu uživanja lokalno pridelane hrane ter ohranjanju kulturne dediščine naših prednikov.

Mentorici projekta: Liljana Bole in Maja Mladenović

(Skupno 121 obiskov, 1 današnjih obiskov)