V sredo, 28. septembra, smo z učenci izbirnega predmeta filmska vzgoja šli v Ljubljano na ogled filmov mladih ustvarjalcev iz vsega sveta, ki so se uvrstili v tekmovalni del mednarodnega filmskega festivala ZOOM. To je filmski festival, namenjen spodbujanju in izobraževanju mladih na področju filmskega ustvarjanja. 

Potekal je v Pionirskem domu v Ljubljani. Dvorana je bila polna mladih iz različnih koncev Slovenije. Na programu je bilo 17 filmov, poleg slovenskih smo videli tudi filme iz Irana, Hrvaške, Portugalske, Hong Konga, Kirgizistana in Uzbekistana, ki so jih ustvarili otroci, stari med sedem in štirinajst let. Nekateri so trajali dobro minuto, drugi pa so bili daljši, po zvrsteh zelo raznoliki, od animiranih, dokumentarnih in igranih, govorili so o superjunakih, vodnih bitjih v slovenski mitologiji, dogajanjih v domišljijskih prostorih, zanimivih ljudeh in dogodkih. Po ogledu vseh filmov so razglasili letošnjega zmagovalca. Žirijo je najbolj prepričal film iranske deklice Sare Abedi z naslovom Smrčanje – Snoring, ki je na zabaven, iskriv in filmsko izviren način prikazala, kako se je lotila reševanja problema smrčanja njenega očeta.

 

Skozi predstavitve in pogovore, ki so pred, med in po ogledu potekali na odru, smo od članov filmske žirije, režiserjev, scenaristov, igralcev in filmske kritičarke, izvedeli veliko o načinu gledanja in vrednotenja filmov, pa tudi o delu, ki ga opravljajo. Nekateri mladi slovenski ustvarjalci, ki so bili prisotni, so nam povedali, kako je njihov film nastajal. Med ogledom in po njem so se nam porajale ideje o tem, kakšne filme bi posneli, tako da lahko v kratkem pričakujemo začetek snovanja lastnih filmskih zgodb.

 

Urška Tušar

dig

dav

dav

(Skupno 74 obiskov, 1 današnjih obiskov)