V soboto, 20. 4. 2013, smo se učenci izbirnih predmetov NEMŠČINA II in NEMŠČINA III skupaj z učenci še treh šol (OŠ Rakek, OŠ Cerknica in OŠ Stari trg) , ki se ravno tako že drugo ali tretje leto učijo nemščine, odpravili na celodnevni izlet v Salzburg.

Iz Prestranka smo odrinili v zgodnjih jutranjih urah. Na poti smo imeli dva krajša postanka. Naš prvi cilj je bil znameniti solni rudnik, kjer smo si morali vsi nadeti posebna zaščitna oblačila. Na naši podzemni poti smo stopili tudi na nemška tla, saj precejšnji del rovov leži na ozemlju Nemčije. Vodička nam je zgodovino nekdanjega rudnika najprej predstavila v nemščini, nato pa nam je za lažje razumevanje predvajala  še razlago v slovenščini. Prava senzacija je bilo spuščanje po lesenih drčah oz. toboganih ter vožnja z ladjico po podzemnem solnem jezeru, ki je bila nekaj posebnega zaradi čarobne glasbene spremljave ter zanimivih svetlobnih učinkov.

Po ogledu rudnika in keltske vasi na pobočju zraven, smo po približno polurni vožnji prispeli v Salzburg. Na ogled starega mestnega jedra smo se odpravili kar peš. Naša vodička nam je slikovito predstavila mestno zgodovino ter nam za popestritev povedala veliko zanimivih zgodbic ter legend o znanih in pomembnih osebnostih, ki so živele v preteklosti (Marija Terezija, Franc Jožef, knezoškof Wolf Dietrich von Raitenau). Ogledali smo si Mozartovo rojstno hišo, razne baročne cerkve, zanimivo in precej neobičajno pokopališče s katakombami, grad Mirabel z okoliškimi vrtovi in pa veličastno trdnjavo Hohensalzburg, ki se vzpenja nad mestom. Med hojo po mestu smo videli veliko različnih kipov in umetnin. Prava senzacija so bili živi kipi – eden izmed njih je nekatere učence iz naše skupine prav pošteno prestrašil. Kmalu je prišel čas za odhod in v poznih popoldanskih urah smo se polni novih doživetij odpravili nazaj proti Sloveniji in domov prispeli v poznih večernih urah.

Katarina Abram

(Skupno 84 obiskov, 1 današnjih obiskov)