V petek, 10. maja, je bil tehniški dan za učence 8. razreda, katerim so se pridružili tudi nekateri učenci 7. razreda. Šli smo v Cerknico in njeno okolico, kjer smo si ogledali, kako v praksi delujejo dobre rešitve na področju OVE – obnovljivih virov  energije   in  URE – učinkovite rabe energije. Vse so se nahajale na zasebnih hišah, ki so jih lastniki ali zgradili na novo ali obnovili in pri tem upoštevali dejstvo, da se za učinkovito rabo energije lahko uporabljajo obnovljivi viri energije in da porabo energije zelo zmanjšamo, če upoštevamo določene ugotovitve in tehnološke pridobitve s tega področja.

Skozi posamezne primere dobre prakse nas je vodil energetski svetovalec  Bojan Žnidaršič, ki nam je nazorno pojasnil pomen upoštevanja naravnih virov kot energenta tako pri načrtovanju kot pri sami gradnji in obnovi naših bivališč.  Tudi lastniki hiš so nas pri vsaki zelo prijazno sprejeli in lepo razložili namen in delovanje sistemov, ki so jih uporabljali.

Najprej smo se sprehodili skozi novo naselje Kamna gorica na obrobju Cerknice, kjer smo spoznali pomen same postavitve hiše in njenih bivalnih prostorov na jug, kar nam omogoča pasivno ogrevanje, medtem ko na sever umestimo vhod v hišo in prostore, v katerih se ne zadržujemo veliko. Ogledali smo si hišo, ki se ogreva na toplotno črpalko zrak-voda in spoznali njeno delovanje. Na sprehodu skozi naselje smo si ogledovali tudi novogradnje v različnih gradbenih fazah in imeli tako priložnost videti manj in bolj pravilne rešitve izolacij stavbe.

V vasi Bločice smo si ogledali tri hiše, v eni od njih so s spremembo in izboljšavo ogrevalnega sistema in sprejemniki sončne energije, ki skrbijo za ogrevanje sanitarne vode, za polovico zmanjšali porabo drv. V drugi pa smo videli veliko inovativnih rešitev, ki so jih lastniki uresničili v časih, ko teh rešitev skoraj ni bilo, od vrtljivih kolektorjev, ki ogrevajo zajeto deževnico za sanitarno uporabo in tudi bazen ter zanimivo in doma izdelano krušno peč.

Peljali smo se še v Begunje, kjer smo si ogledali sončno hišo, ki sonce kot vir energije izkoriščal na veliko možnih načinov; sprejemajo jo sprejemniki sončne energije – sončni kolektorji, na strehi je sončna elektrarna, na vrtu rastlinjak in na sončni strani hiše zimski vrt, tako da je kotel na polena porabi zelo malo drv na kurilno sezono.

V Begunjah smo si ogledali še novejšo hišo, ki zaradi načina gradnje izkorišča pasivno sončno ogrevanje in je zaradi toplotne izolacije energetsko učinkovita, bivalni prostori so obrnjeni na jug in gledajo na čudovit vrt, nad katerim smo bili vsi navdušeni. Tam smo prejeli tudi varčne sijalke, ki so zelo učinkovite zaradi velikega prihranka električne energije, ki smo ga deležni ob njihovi uporabi.

Z dnem smo bili zelo zadovoljni, spoznali smo veliko novega, in si veliko tudi zapomnili. To pa zato, ker smo določeno znanje in rešitve, ki so bile njegov rezultat, videli v praksi in iz prve roke iz izkušenj tistih, ki se s tem ukvarjajo poklicno ali zato, ker so se premišljeno lotili urejanja svojega bivalnega okolja. Tako učenci kot učitelji smo nadgradili vedenje in osvojili nekaj znanja, ki nam bo koristilo v življenju, ko se bomo srečali s podobnimi problemi in izzivi.

(Skupno 84 obiskov, 1 današnjih obiskov)