V ponedeljek, 24. 3. 2014, smo v sodelovanju s češkim veleposlaništvom otvorili razstavo „Češki naj“, ki je ena najbolj ogledanih  razstav na osnovnih šolah v Sloveniji in je zaradi svojega didaktičnega prikaza primerna za šole in kulturne domove. Na panojih so prikazane najzanimivejše značilnosti Češke republike.

 

Do sodelovanja je prišlo po ledeni ujmi, ki ni prizanesla našim krajem. Takrat so nam iz Češke poslali agregate, od katerih naj bi bilo še vedno deset delujočih, in pa seveda češke gasilce, ki so pripomogli, da je vse teklo, kot mora. Ker je OŠ Prestranek gasilcem ponudila, kar je bilo v njeni moči, je šolo obiskal veleposlanik Republike Češke g. Petr Voznica in se nam  lepo zahvalil za ponujeno pomoč. Takrat je prišlo do ideje, da se pripravi predstavitev Češke republike.

Učence je po kratkem programu, ki ga je pripravila šola, nagovoril najprej župan občine Postojna, gospod Jernej Verbič, ki je gospodu Voznici v zahvalo za pomoč Češke simbolno podaril knjigo o postojnskem gospodarstvu. Nato je besedo prevzel veleposlanik Češke republike, g. Petr Voznica, ki ga je spremljala soproga gospa Milada Voznicova, in vrtčevskim ter osnovnošolskih otrokom nanizal veliko zanimivih podatkov o Češki. Le-ti so nazorno prikazani na razstavnih panojih, ki krasijo avlo naše šole. Poudaril pa je tudi, da Slovence in Čehe družijo zgodovinske in kulturne vezi.

Učenci, ki so pravilno odgovorili na veleposlanikova vprašanja, so prejeli nekaj simbolnih nagrad iz Češke.

Na koncu je ravnateljica šole gospa Nataša Režek Donev veleposlaniku podarila grafiko naše učenke.

Tako zdaj vemo nekaj več o državi, ki, kot pravi gospod Voznica, stoji v srcu Evrope.

 

Ana Kaluža

FOTOGALERIJA

(Skupno 48 obiskov, 1 današnjih obiskov)