Projekt Varno na kolesu je namenjen zagotavljanju prometne varnosti najmlajših kolesarjev. Izpostavlja varno vožnjo s kolesom, katere osnova je popolno opremljeno kolo ter kolesarska čelada. Opozarja tudi na problematiko neurejene kolesarske infrastrukture v marsikaterem slovenskem kraju. Poleg varnosti je  temeljni namen pobude tudi spodbujanje kolesarstva kot zdravega načina življenja

 

V letošnjem šolskem letu so se v projekt vključili tudi osnovnošolci iz Prestranka, kjer je tudi potekala zaključna prireditev za Primorsko in Notranjsko regijo.

V petek, 9. maja, so organizatorji projekta Butan plin in prestranški petošolci pripravili prireditev, namenjeno podelitvi priznanj in nagrad sodelujočim razredom. Prireditve so se udeležili predstavniki podjetja Butan plin, predstavniki Policijske postaje Postojna, predstavnica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Postojna, predstavnik kolesarske zveze Slovenije in predstavniki sodelujočih šol Kuteževo, Gračišče in Prestranek.

Goste je pozdravila ravnateljica OŠ Prestranek, ki je nato predala besedo predstavnikom podjetja in drugim, ki skrbijo za varnost kolesarjev v cestnem prometu. Program so popestrili učenci petega razreda OŠ Prestranek z glasbenim nastopom na flavto, gledališko igrico Semafor gre na potep in nastopom ansambla Nebodigatreba.

Pogostitev so pripravili učenci, ki so vključeni v delavnice projekta P.E.S.C.A, ki jih vodi učiteljica Veronika Švigelj.

Dopoldan je minil v sproščenem vzdušju. Učenci so se veselili nagrad, mentorji so med seboj izmenjali izkušnje, predstavniki lokalnih skupnosti in društev pa so se lahko seznanili s problemi, s katerimi se spopadajo na šolah pri prometni vzgoji.

Liljana Bole

(Skupno 344 obiskov, 1 današnjih obiskov)