Učenci izbirnih predmetov nemščina I in III so se dne 15. 5. 2014 odpravili v Ljubljano, da bi se udeležili jezikovne delavnice na Goethe-Institutu. Goethe-Institut je kulturni inštitut Zvezne Republike Nemčije, ki deluje širom po svetu in spodbuja znanje nemškega jezika v tujini ter skrbi za mednarodno kulturno sodelovanje.

 

Strokovna sodelavka za jezikovne programe, mag. Katja Bradač, je učence prijazno sprejela in jim predstavila delovanje Goethe-Instituta. Izvedeli so, da skrbi Goethe-Institut za izobraževanje učiteljev, učencev in vseh, ki se želijo učiti nemščine. Njihove potrdila o znanju nemškega jezika odpirajo možnosti za zaposlitev tudi na mednarodnem trgu dela in omogočajo vpis na nemške visoke šole in univerze. Učenci so spoznali, da se jezikovno znanje vrednoti znotraj Evropske unije na enak način, in sicer od stopnje A1 (začetna stopnja), prek stopnje A2, B1, B2, C1 do najvišje stopnje C2 (raven naravnih govorcev). Goethe-Institut vsako leto razpiše tudi več projektov za šole – od petja nemških pesmi do snemanja kratkih filmov. Nekaj teh posnetkov so si ogledali tudi učenci. Vodja delavnice je učencem predstavila še delovanje Nemške knjižnice v Ljubljani, nato pa jim razdelila učne liste, prek katerih so spoznavali besedišče na temo prosti čas in nemška mesta, spoznali pa so tudi nekatere nemške pregovore.

Ob koncu delavnice smo prejeli še plakat s poslovenjenimi nemškimi besedami v pogovorni rabi. Učenci so ugotovili, da veliko besed v narečju izvira tudi nemščine in da te besede uporabljajo pri vsakodnevnih pogovorih, npr. flajšter, šrauf, flaša, tepih.  Z Goethe-Institutom smo v preteklosti že sodelovali (Goethe Bus na turneji, na posodo smo dobili tudi veliko nemških knjig), uspešnega sodelovanja pa si želimo tudi v prihodnje.

Mojca Kristan

(Skupno 79 obiskov, 1 današnjih obiskov)