SPOŠTOVANI STARŠI

Na šoli so se pojavile uši. Zavedati se moramo, da vsak lahko dobi uši ne glede na socialno ekonomski status, raso, spol, starost.

Pri uspešnem preprečevanju in odpravljanju ušivosti imate ključno vlogo starši. Ob pojavu uši morajo starši ukrepati skladno z zakonom. Zakon o nalezljivih boleznih določa, da je razuševanje ušivih oseb obvezno.

KAKO UKREPATI ?

  • O pojavu uši ste dolžni takoj obvestiti šolo, da bomo lahko s skupnim sodelovanjem primerno ukrepali in pravočasno zajezili nadaljnje okužbe.

 

  • Dobro osvetlite lasišče vašega otroka in preglejte ali ima uši in/ali gnide. Uši so 3 mm velike sivkasto bele žuželke. Največkrat se nahajajo na zatilju ali za ušesi. Gnide so kremasto rjava ali bela jajčeca, ki so zalepljena na začetku lasu.
  • Če ima vaš otrok uši in/ali gnide, uporabite sredstvo za uničevanje uši. Kupite ga lahko v lekarnah ali specializiranih trgovinah. Pomembno je, da natančno upoštevate navodila za uporabo.
  • Očistite predmete, s katerimi je vaš otrok v stiku. V vroči vodi (okoli 600C) operite glavnike, krtače, perilo, oblačila, brisače, posteljnino…, ki so bili v stiku z lasmi. Predmete, ki jih ne moremo oprati, nepropustno zapremo v plastično vrečko in pustimo 10 do 14 dni na sobni temperaturi ali 24 ur v zamrzovalniku. Oblazinjeno pohištvo in preproge posesate (ne pozabite na avtomobilske sedeže).

 

  • V bazenu naj otrok obvezno uporablja plavalno kapo. Uši odlično plavajo.

 

  • Ne posojajte kap, šalov, glavnikov… Osebni predmeti so lahko vir okužbe
  • Četudi na lasišču ne najdete uši in/ali gnid, ga redno pregledujte.

 

 

OTROK SE LAHKO VRNE V ŠOLO PO PRVEM PRANJU LAS IN ROČNEM ODSTRANJEVANJU GNID.

 

Vir: http://www.nijz.si/usi-naglavne-usi  

(Skupno 80 obiskov, 1 današnjih obiskov)