Ljubljana, 21. april 2017. Osnovna šola, ki je na področju Osrednje in Zahodne Slovenije zbrala največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu in prejela donacijo v višini 300 €, je OŠ Prestranek. Drugouvrščena šola v regiji z donacijo 200 € je OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika, tretje mesto pa je zasedla OŠ Spodnja Idrija in si tako prislužila donacijo v višini 100 €. OŠ Prestranek in OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika se z »vstopnico« za zaključno prireditev, ki bo potekala 25. maja v Ljubljani, še naprej potegujeta za glavno donacijo v višini 1.000 € in druge privlačne nagrade. 

Z regionalnimi prireditvami, ki v aprilu potekajo po slovenskih osnovnih šolah, se zaključuje letošnji razpis Varno na kolesu kot del vseslovenskega programa, ki nosi plemenit cilj. Ta namreč naše najmlajše, ki se šele pripravljajo na samostojno vožnjo s kolesom v prometu, opozarja na potrebno prometno znanje, jih spodbuja k varnemu samostojnemu vključevanju v promet in uporabi kolesa v vsakdanjem življenju. Na OŠ Martina Krpana Ljubljani se je tako zbralo več kot 100 otrok, ki prihajajo iz skupno 19 različnih lokalnih OŠ. Vsi učenci in učenke so z zanimanjem spremljali uradni program, nazadnje pa so se podali še na kolesarski poligon, ki ga je pripravila Agencija za varnost v prometu in se pridružili predstavitviPolicije.

Predstavnik organizatorja programa Varno na kolesu, Bojan Žibert iz družbe Butan plin, je uvodoma poudaril, da na mladih svet stoji: »Okolje veliko pričakuje od mladih generacij in program Varno na kolesu sporoča, česa se je vredno učiti, kam je vredno usmerjati našo pozornost. Za odgovor na vprašanje, kako se pravilno učiti, imamo danes z nami najboljše mentorje posameznih osnovnih šol iz regije, katerim gre še posebna zahvala za dobro delo. Ocena in nagrade so le del motivacije, največja nagrada naj ostane varna pot domov.« 

O tem, zakaj je pomembna uporaba zaščitne čelade in kakšne novosti na tem področju prinaša nov Zakon o voznikih (ZVoz-1), je spregovoril tudi Franc Možina, predstavnik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana. Preko video izjave sta mlade k skrbi za varnost spodbudila tudi podpornika programa Varno na kolesu in profesionalna kolesarja Matej Mohorič in Tanja Žakelj. 

Sledila je podelitev priznanj in nagrad vsem sodelujočim, predaja zahval mentorjem, ki otroke uspešno vodijo skozi program Varno na kolesu in opravljanje kolesarskega izpita, terslovesna razglasitev regionalnih finalistov, ki se bodo udeležili zaključne prireditve, ki bo potekala 25. maja v Ljubljani.

 

O programu Varno na kolesu

 Program Varno na kolesu organizira družba Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija in družbe BTC.

Slovenski osnovnošolci s pomočjo programa Varno na kolesu spoznavajo pravila, ki se jih morajo držati, ko samostojno vstopajo v promet, pa tudi lepote kolesarstva kot rekreativnega športa. Vseslovenski program, ki poteka že 5. leto zapored, je od leta 2012 do danes združil že več kot 10.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 različnih osnovnih šol, svojo misijo pa uspešno uresničuje tudi v letošnjem šolskem letu.

»Otroci so izjemno dojemljivi, vendar smo odrasli tisti, ki jih moramo usmerjati in jim pojasniti, kakšna je njihova vloga v prometu. Pri tem igrajo ključno vlogo mentorji, ki ob pomoči razpisa Varno na kolesu uspešno nadgrajujejo predpisane zahteve za program usposabljanja otrok za pridobivanje kolesarskega izpita in jim tako omogočajo suveren vstop v promet,«pojasnjuje Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, ki ob tem dodaja: »Program Varno na kolesu spodbuja šolarje k osvajanju potrebnih prometnih vsebin, uporabi ustrezne kolesarske opreme in hkrati k aktivnemu načinu preživljanja prostega časa.« 

Med 7. in 25. aprilom 2017 na izbranih osnovnih šolah potekajo regionalne podelitve, kjer se srečajo sodelujoče osnovne šole v posamezni regiji. 10. maja bo na Ptuju sledila otvoritevrazstave Varno na kolesu, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali plod celoletnega dela otrok v sklopu programa Varno na kolesu. V sodelovanju z mestom Ptuj in v sklopu projektaCelostna prometna strategija Mestne občine Ptuj, bodo otroški izdelki krasili izložbe v starem mestnem jedru. Sklepno dejanje s podelitvijo nagrad desetim najboljšim osnovnim šolam se bo odvilo z veliko zaključno prireditvijo, ki bo potekala 25. maja 2017 v ljubljanskem Koloseju.

 

POVEZAVA DO GALERIJE VSEH SLIK S PRIREDITVE

 

(Skupno 64 obiskov, 1 današnjih obiskov)