Knjižnica Bena Zupančiča Postojna je priredila tekmovanje med šolami občin Postojna in Pivka v knjižničnem kvizu z imenom Težki bralci, ki je nastal po knjižnih predlogah Žige X Gombača. K udeležbi so povabili tudi šestošolce naše šole.

Tako smo se v četrtek, 11. 11. 2021, Sara, Lara, Ana in Ivana ob 17:55 odpravile proti knjižnici Bena Zupančiča v Postojni, kjer nas je pričakala učiteljica Mojca Kristan. Skupaj smo odšle v knjižnico. V njej nas je pričakal knjižničar, ki nam je razkazal večji del knjižnice. Ko smo prišli do čitalnice, je pri mizi sedel moški in bral. Knjižničar nas je odvedel v sobo poleg čitalnice, kjer hranijo knjige, ki omenjajo Postojno. Povedal nam je, da se nahajamo v oddelku za domoznanstvo. Nadel si je rokavice in iz steklene omare vzel staro knjigo iz leta 1540, ki govori o vitezu, ki je po legendi izgubil le en dvoboj, in sicer proti Erazmu Predjamskemu. Ko smo prišli iz sobe, nam je knjižničar razkazal še študijske kotičke. Med ogledovanjem so se luči kar naenkrat ugasnile. Človek, ki je prej bral, je izginil, na platnu pa pustil sporočilo. Ugotovile smo tudi, da je izginila knjiga o vitezu. Prebrale smo besedilo na platnu, kjer je pisalo, da moramo pozorno slediti navodilom, če želimo dobiti nazaj ukradeno knjigo. Našle smo kovček, v katerem so bili pripomočki za reševanje ugank, in sicer  nevidno pisalo z lučjo, svetilka, krog za šifriranje številk ter kripteks. Vse uganke smo uspešno rešile in našle ukradeno knjigo, ob tem pa se zelo zabavale.

V knjižnico se vrnemo še enkrat, in sicer takrat, ko bodo razglasili zmagovalce kviza, to je tiste, ki so rešili vse uganke v čim krajšem času. Takrat bomo pisatelja Žiga X Gombača tudi spoznale.

 

 

Ana Česnik, Ivana Miljas, Sara Osmanagić in Lara Urbančič, 6. razred

 

 

 

 

(Skupno 222 obiskov, 1 današnjih obiskov)