V četrtek, 6. aprila, smo se z izbirnim predmetom likovno snovanje odpravili v Trst, kjer smo si ogledali razstavo Banksyja. Njegovo ime je psevdonim angleškega umetnika, grafitarja, političnega aktivista in filmskega režiserja, katerega resnično ime in identiteta nista znana. Vse do danes je kljub svetovni slavi ohranil anonimnost. Zaslovel je z grafiti po ulicah angleškega mesta Bristol v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja, njegove umetnine pa se pojavljajo na zidovih in fasadah hiš na različnih koncih sveta.

Tja smo odšli z vlakom do Sežane, kjer smo se pridružili učencem OŠ Srečka Kosovela Sežana, in pot nadaljevali z avtobusom do Trsta. Tam smo si ogledali razstavo Banksyjevih del, pot pa smo zaključili z ogledom Trga enotnosti Italije in s sladoledom.

Na razstavi smo videli okrog 60 izvirnih del iz različnih italijanskih in tujih zbirk, s čimer je tržaška razstava najpopolnejša razstava del v Italiji, ki je bila kdaj posvečena skrivnostnemu angleškemu grafitarju. Kustos razstave Gianni Mercurio je Banksyjevo delo označil za umetnino sporočanja, saj gre za sporočila, v katerih opozarja na krivice, ki se dogajajo po svetu, v njih je zaznati protest, a tudi upanje in svobodo. (vir. https://n1info.si/magazin/banksy-v-trstu-velika-razstava-posvecena-izmuzljivemu-grafitarju-iz-bristola/)

Pot domov je bila hitra in kratka. Vsi smo uživali  in bi z veseljem ponovili to izkušnjo.

Metka, Maggy, Eva, Urška

dav

dav

sdr

sdr

dav

(Skupno 138 obiskov, 1 današnjih obiskov)