Šolsko leto 2023 / 2024

skupina ZAJČKI

skupina MEHURČKI

skupina SONČKI

skupina VEVERICE

skupina GUMBKI

Šolsko leto 2022 / 2023

skupina ZAJČKI

skupina MEHURČKI

skupina SONČKI

skupina VEVERICE

skupina GUMBKI

Šolsko leto 2021 / 2022

skupina ZAJČKI

skupina VEVERICE

skupina MEHURČKI

skupina GUMBKI

Šolsko leto 2020 / 2021

Skupina Mehurčki

Skupina Škratki

Skupina Zajčki

 

 

Šolsko leto 2019 / 2020

 

ZDRAVJE V VRTCU 2019-2020 – JEŽKI

ZDRAVJE V VRTCU 2019-2020 – ŠKRATKI

 

 

Šolsko leto 2018 / 2019

ŠKRATKI 

 

PETELINČEK

 

Preko slikanice Petelinček sva otroke spoznavale s poklicem zdravnika in veterinarja. Kot zanimivost naj omeniva, da se je dejavnost oz. zanimanje otrok najprej usmerila v spoznavanje živali. Tako smo najprej upoštevale interes otrok in otroci so od doma prinesli veliko slik živali. Prav tako sva jim prilepile večje slike živalskih družin in tako smo še utrjevali, da imamo vsi mamice in atije ter bratce in sestrice (povezava s prejšnjim sklopom »družina«). Nato sva prinesli veliko slik in medicinskih pripomočkov. Otroci so povedali, da so že bili pri zdravnikih in da so nekateri slišali, kako jim bije srce. Ravno takrat pa si je deček prebil arkado in nam je še dodatno lahko povedal, kako je bilo pri zdravniku. V tem sklopu smo tudi kuhali žajbljev čaj. Otrokom je ostal spomin na zelo grenak okus čaja, saj jim ni bil všeč in so to velikokrat to omenili. Želeli sva povabiti na obisk zdravnico, a se zaradi časovne stiske nismo mogli dogovoriti za obisk. Tako smo poklic zdravnika in veterinarja spoznavali preko slik. Za lažje ločevanje sva našli takšne slike, kjer so bile poleg veterinarja živali, poleg zdravnika pa ljudje.

MINUTKE ZA SPROŠČANJE 

Skoraj vsako jutro, ko smo se zbrali v jutranjem krogu, smo imeli najprej minutko za sproščanje. Največkrat smo sami sebe masirali ter uporabili prste in dlani. Masirali smo celo telo ter tako spoznavali in utrjevali dele telesa. Otroci so se pri dejavnosti zelo umirili in sprostili. Proti koncu leta sva tudi opazili, kako se nekateri otroci igrajo v kotičkih za masaže. Največkrat smo pri masažah sedeli na stolu, saj sva ocenili, da se bodo otroci drugače preveč motili med seboj. Nekajkrat sva uporabili tudi različne masaže, kjer so se otroci ulegli na tla, masirali pa sva jih midve s sodelavko. Nekajkrat sva uporabili tudi vodeno vizualizacijo.

 

BOLNIČARJI NA OBISKU 

V goste smo povabili bolničarje iz OZRK Postojna – Pivka. Predstavitev, ki sta jo izvajala bolničarja Simon in Cvetka je vsebovala prikaz prve pomoči, oživljanje z lutko ter uporabo defibrilatorja. Pokazala sta nam tudi različne pripomočke, katere uporabljajo reševalci in bolničarji pri svojem delu. Opaziti je bilo, da kljub starosti, otroci poznajo veliko o zdravnikih in reševalcih. Za bolničarja so uporabili besedo reševalec. Najprej si otroci niso upali k bolničarjema, potem pa ko so prikaz videli na eni izmed naju, so si tudi sami želeli preizkusiti. Po dejavnosti sta bolničarja pustila nekaj pripomočkov še za igro, tako da je ta potekala še naprej v igralnici.

 

ČEBELA

V mesecu novembru smo pri Škratkih spoznavali čebelo. Ugotavljali smo, kako je med zdrav, kako ga pridobivamo in spoznavali poklic čebelarja. Naredili smo poseben »časovni trak«, preko katerega so otroci spoznavali pridobivanje medu od začetka do končne uporabe. Otroci so različne vrste medu lahko tudi poizkusili. Ko sva žlice pomočile v med, so otroci ugotovili, da so sladke kot lizike, zato smo jih poimenovali »medene lizike«. V vrtcu nas je obiskala čebelarka Anastazija Jež Krebelj, ki nam je preko zanimivih dejavnosti predstavila pridobivanje medu. Prinesla je tudi nekaj čebelarskih pripomočkov, s katerimi so se nekateri otroci srečali prvič. Naučili smo se tudi pesmico o čebelici. V načrtu imamo v spomladanskem času, ko bodo čebele bolj aktivne, obiskati tudi čebelnjak.

 

 

ZELO LAČNA GOSENICA

Otrokom sva večkrat prebrali slikanico o lačni gosenici. Slikanica se nama je zdela primerna za začetek pogovora o hrani, saj je gosenica pojedla veliko dobre ter zdrave hrane, pa tudi hrano, ki je ne smemo uživati vsak dan je jedla. Tako sva se z otroki pogovarjali in ugotavljali, katera je zdrava hrana, katera pa ni. V ta namen smo izdelali dva plakata in razvrščali slike hrane. Ugotovili sva, da otroci poznajo hrano, a jo še ne znajo ločiti na zdravo in ne zdravo. To sva tudi pričakovali, saj so otroci stari komaj 2-3 leta. Otroci so povečini mislili, da sta sladoled in tortica pripomogla k temu, da je gosenica zrasla. Nato sva jim tudi razložili, da hrana, ki vsebuje veliko sladkorja ni zdrava.  Hrano smo tudi razvrščali po določenih lastnostih (sadje, zelenjava, meso, kruh…). Ugotavljali smo, katero sadje je otrokom najbolj všeč. V ta namen smo izdelali stolpični prikaz s slikami otrok. Najbolj zanimiva dejavnost pa je bila po najinem mnenju dejavnost mešanja sadnih smutijev. V sodelovanju s šolsko kuhinjo smo naročili različne vrste sadja ter mleko in jogurte. Nekaj otrok je že poznalo smutije, vsi pa so z zanimanjem opazovali mešanje. Ugotovili smo, da poleg mleka ali jogurta, lahko sadje zmešamo tudi z vodo. Otroci smuti temnejših barv niso želeli piti, bolj so jim bili všeč smutiji rdeče oz. roza barve.

 

PRAZNOVANJE ROJSTNIH DNI

Z otroki smo praznovali rojstne dneve tako, da smo se postavili v krog, slavljenec pa je bil v sredini kroga (če je želel). Zapeli smo mu pesmico Vse najboljše ter se pogovorili in prešteli koliko let ima slavljenec. Letos sva se s sodelavko odločili, da bodo otroci, ki praznujejo prinesli po eno kinder čokoladico in sok. Prejšnja leta sva namreč opazili, da so otroci prinašali veliko »paketkov«, ki so jih naredili doma, otroci pa so potem v vrtcu zelo težko vrečke odvezovali in bili pri tem zelo nestrpni. Na roditeljskem sestanku sva staršem to tudi predstavili in nihče ni imel pomislekov glede tega. Nihče izmed staršev ni imel tudi pripomb glede čokoladice, nekaj jih je celo dejalo, da: »si za rojstni dan pa res lahko privoščijo nekaj sladkega«. Ko smo zapeli pesmice, smo se posedli za mize, slavljenec pa nas je pogostil. Nekateri so prinesli tudi različne barvne prtičke, dodatne balone ali pa različne napise, ki smo jih obesili v igralnici. Ta dan je bil v ospredju slavljenec in njegova zabava. Vsakemu otroku sva letos pripravili darilo, in sicer didaktično igro »Škratkov spomin«, ki je sestavljen iz 14 parov sličic otrok, ki so letos v naši skupini.

 

VESELI DECEMBER 

Decembra je bilo pri nas veselo. Že na začetku meseca smo začeli z izdelovanjem novoletnih izdelkov, s katerimi smo okrasili Grad Prestranek, zdravstveni dom Postojna in drevesnico Štivan. Praznovali smo tudi s starši na novoletnem popoldanskem srečanju Zimska pravljica. Obiskali so nas dijaki iz SVŠ Ajdovščina in nam zaigrali predstavo Izgubljeni zobek. Šolski dramski krožek pa nam je zaigral igrico Tinko Polovinko. Naše otroke je obiskal Dedek Mraz, ki nam je prinesel veliko novih igrač in otroci so mu zapeli nekaj prazničnih pesmic. Na zadnji dan pa smo si ogledali predstavo Mali medo v izvedbi naših vzgojiteljic. Prisluhnili smo tudi koncertu skupin Ježkov in Mravljic, na koncu pa smo se posladkali in si privoščili praznični pogrinjek

POMLAD JE PRIŠLA 

Na prvi pomladni dan je vrtec obiskala čisto prava pomlad. Najprej je obiskala Škratke in jim prinesla material za izdelavo pomladnih zapestnic ter trobentice in cvetlične lončke za posaditev le teh. Pomlad in Škratki odeti v pomladne barve so obdarili še ostale skupine v vrtcu in obiskali tudi šolo ter otrokom in učiteljem prepevali pomladne pesmice. Ko smo se vrnili nazaj v igralnico, so otroci pričeli s sajenjem trobentic v lepe pisane posode. Obesili smo jih na ograje teras in polepšali okolico vrtca

 

PRESTRANŠKI TEK 

V vrtcu smo organizirali Prestranški tek. Udeležila se ga je tudi naša skupina. Za nas so nekoliko skrajšali progo, saj smo tekmovali kot najmlajši. Že nekaj dni pred tekom smo se pogovarjali o pomenu gibanja za zdravo telo. Zato so otroci komaj čakali, da se udeležijo teka. Razdelili smo se v dve skupini, in sicer po spolu. Najprej so tekle deklice, nato pa še dečki. Ob strani so navijači – starejše skupine – navijali za svoje favorite. Najboljši trije iz vsake skupine so prejeli medalje, ostali pa lep spominek na dogodek. Otroci so preko teka spoznavali zdrav način življenja, pomen gibanja za telo in druženja za duha.

 

GIBALNE MINUTKE Z UČENCI

Enkrat na mesec so prišli učenci in učenke iz 5. in 6. razredov voditi gibalne minutke. Na začetku leta so bili otroci bolj zadržani in skoraj niso sodelovali. Predvsem najmlajši pa so začeli jokati. Vseeno smo jih tekom leta še povabili. Proti koncu so se otroci že sprostili in so že bolj sodelovali pri gibanju. Nekateri so se opogumili in pokazali gibalne vaje, ki smo jih izvajali v vrtcu. Pri izvajanju vaj smo si pomagali z različnimi pripomočki – manjše žogice, obroči, rutke… Najbolj zanimivi pripomočki za izvajanje vaj pa so bili tudi po mnenju učencev »rižkoti«, ki smo jih naredili s polnjenjem riža v stare nogavice.

 

PREDSTAVA ZELO LAČNA GOSENICA

Ob zaključku leta smo uprizorili lutkovno predstavo »Zelo lačna gosenica« za starše in stare starše. Otroci so bili zelo veseli obiska, so pa na začetku imeli kar veliko treme oz. zaradi veliko ljudi v igralnici, niso želeli sodelovati v predstavi. Po predstavi smo izdelovali še metuljčke iz volne in jih okrasili z bleščicami. Otroci so bili sodelovanja zelo veseli in nastalo je veliko pisanih metuljčkov.

 

ZIMSKA PRAVLJICA

Šola in vrtec smo pripravili novoletno druženje z naslovom »Zimska pravljica«. Druženje je bilo odprto za celo krajevno skupnost. Učenci in otroci iz vrtca smo pripravili krajši zabavni program s šolsko glasbeno skupino in šolskim pevskim zborom. Otroci so se lahko družili s starejšimi otroki iz vrtca, učenci iz šole, starši in starimi starši ter ostalimi občani. Druženje je potekalo približno 2 uri. Obiskovalci pa so imeli veliko lepega za povedati o samem dogodku ter izdelki otrok

 

 

JEŽKI

 

VINOGRAD, TRTA, GROZDJE

Z otroki smo si v naravi ogledali manjši vinograd. Ugotavljali smo,  kaj to sploh je vinograd, kaj je v njem zasajeno, kaj v njem zraste oziroma dozori, itd. Ogledali smo si nekaj prispevkov na računalniku. Z otroki smo okušali domače grozdje, belo in rdeče in ga stiskali v sok, igrali namizne igre, spoznali nove pesmice, iz krep papirja naredili grozdne jagode in iz njih grozde, jih obesili pod brajdo, slikali grozde s tempera barvami… V igralnici smo iz posušene trte naredili brajdo in smo se v tem obdobju zjutraj po zajtrku zbirali pod brajdo in se pogovarjali, ugotavljali, ….Ob zaključku teme sem otrokom pripravila kviz. Na to temo preko vseh področji je otrok  spoznal veliko novih besed oz. izrazov. Najbolj pa sta jim bili zanimivi besedi »majolka, brajda«.

 

ČEBELA

Pomembno je, da otrok že zgodaj spozna, kako pomembne so čebele za človeka. Nekaj dni pred obiskom čebelarke smo si šli ogledat čebelnjak v naravi.

Čebelarka nam je podrobno predstavila celoten postopek pridelave medu, pokazala vso potrebno opremo katero se uporablja pri delu, omenila je tudi bolezni, škodljivce, … Otroci so se lahko pokrili z zaščitnimi oblačili, kar jim je bilo zelo všeč, ogledali satovje, okušali različne vrste medu, čebelarki zastavljali različna vprašanja.

Na to temo smo naredili čebelnjak, vsak otrok svoj panj, risali čebele v različnih tehnikah, igrali igre, naredili pogrinjek s čebelico, brali knjige o čebelah, izdelali čebele iz odpadnega materiala, sestavili veliko satovje, se gibalno izražali ob glasbi, poslušali glasbo.

 

RAZLIČNE GIBALNE DEJAVNOSTI

Pomembno je, da se zavedamo kako pomembno je gibanje, tako za otroke, kot odrasle. Otroci se zelo radi gibajo, še posebno v igralnici in to sem jim omogočila, kar so z veseljem sprejeli. Na razpolago nimamo veliko prostora, pa vendar je šlo. Pred odhodom na igrišče je vsak dan en otrok  izvajal različne gibalne vaje za ogrevanje telesa. Na začetku smo določili nekaj osnovnih vaj, ostalo je otrok sam dopolnil s svojo domišljijo in bilo je zabavno. Vsi otroci so sodelovali. Pripravili smo seznam, da so otroci sami označili s kljukico, kdaj so bili na vrsti.

Poleg tega smo v septembru in oktobru 2018 izvedli pet daljših pohodov v našem kraju. Glede na to, da smo bili  heterogena skupina, so bili otroci vztrajni, na poti smo spoznavali in opazovali okolico. Kjer je bilo dovolj varno, so otroci lahko tudi sproščeno tekli.

Zima je prinesla malo snega, toliko, da smo se lahko dvakrat sankali na bližnjem pobočju.

Enkrat tedensko ob sredah smo za eno uro  koristili šolsko telovadnico ali plezalno steno. S skupnim načrtovanjem smo se vsak torek spomnili, kako naj bomo pripravljeni za telovadnico. V telovadnici smo preko različnih iger izvajali naravne oblike gibanja, gibanja na poligonih, igrah z žogo in različnimi rekviziti, tudi s padalom.

Udeležili smo se PRESTRANŠKEGA teka, in sodelovali v projektu MALA ŠPORTNICA, MALI ŠPORTNIK. Glede na starost otroka so določene naloge, katere otrok opravi kot npr. hoja s hoduljami, vožnja s skirojem itd.

Poleg vseh dejavnosti smo vsak dan najmanj eno uro preživeli na zunanjem igrišču, igralih in v peskovniku.

 

PLESNE MINUTKE 

Otroci se ob glasbi po svoje zelo radi gibalno izražajo. Glasba in gibanje ob njej nas spremljata skozi celo leto. Ob glasbi se vsi bolj sproščeno počutimo. V tem letu smo usvojili pet ljudskih plesov in pri tem zelo uživali. Glede na to, da vsako leto osmega februarja sodelujemo na javni kulturni prireditvi, smo tudi letos nastopali s točko »Beli moj konjiček«. Ob glasbeni spremljavi so otroci odlično izvedli nastop.

 

ZOBOZDRAVSTVENA VZGOJA IN HIGIENA ROK

Trikrat v letu nas obiščejo v vrtcu zobne asistentke in otrokom preko pravljice predstavijo, kako pomembno je za naše zdravje, da uživamo predvsem zdravo hrano, veliko sadja in zelenjave in da ne pretiravamo s sladkarijami oziroma s hrano, katera vsebuje veliko sladkorja. Kako pomembno je za zobe, da jih vsakodnevno negujemo. Na lutki asistentka otrokom demonstrira pravilno ščetkanje zob in tehniko pravilnega umivanja rok. Otroci v manjših skupinah skupaj z asistentkami v umivalnici to tudi praktično izvedejo.

Otroci dobijo na to temo različne zgibanke in pobarvanke.

 

 

Šolsko leto 2016 / 2017

 

Slovenski tradicionalni zajtrk v vrtcu

V petek, 18. novembra,  smo tudi v našem vrtcu obeležili »Dan slovenske hrane« in si privoščili tradicionalni slovenski zajtrk. Jedli smo lokalno in ekološko pridelan med, maslo in kruh. Ta dan nas je obiskal tudi čebelar gospod Dušan Vatovec. Povedal nam je, zakaj je med zdrav, opisal potek nastanka medu ter predstavil zaščitno čebelarsko opremo, ki so jo otroci lahko tudi preizkusili.

Avtorica prispevka in fotografij:
Tina Janež

Šolsko leto 2015 / 2016

V šolskem letu 2015/2016 so se skupine drugega starostnega obdobja vključile v nacionalni projekt Zdravje v vrtcu. Rdeča nit projekta je bil slogan – ‘Čas je za dober tek’ – s katerim so organizatorji želeli dati poudarek zelo pomembnima področjema, ki odločilno vplivata na naše zdravje, in sicer prehrani in gibanju. Skupine so med letom tako sodelovale pri nekaterih skupnih dejavnostih (izvedba tradicionalnega slovenskega zajtrka, poligon, tek podnebne solidarnosti, Prestranški tek, pravilna nega in skrb za zobe, …), druge dejavnosti pa so vzgojiteljice izvajale vsaka znotraj svoje skupine. Več si lahko ogledate v poročilu posamezne skupine.

Katarina Abram

POROČILA POSAMEZNIH SKUPIN:

JEŽKI

ŠKRATKI

MRAVLJICE

(Skupno 1.421 obiskov, 1 današnjih obiskov)