V četrtek, 14. 11. 2013,  smo z učenci izbirnih predmetov  Raziskovanje organizmov v domači okolici in Likovno snovanje obiskali Botanični vrt v Ljubljani in že 30. grafični bienale, ki je eden najstarejših na svetu.

Naslov delavnice v Botaničnem vrtu je bil Strupene rastline. Najprej smo si ogledali tropski rastlinjak, v katerem je minimalna temperatura 20oC, urejeno pa imajo tudi avtomatsko megličenje, kar omogoča vzdrževanje visoke vlažnosti. V njem raste veliko čudovitih tropskih rastlin: ananasovke, orhideje, različne praproti, begonije in mnoge druge pisanolistne rastline, ki izvirajo iz različnih nivojev tropskega gozda. Kar nekaj izmed teh rastlin, ki jih imamo pri nas kot sobne rastline, pa vsebuje različne strupe, ki jih tvorijo predvsem zaradi obrambe pred objedanjem živali. Drugi del ogleda pa je bil po zunanjih vrtovih, kjer smo spoznali, katere strupene rastline rastejo pri nas v Sloveniji.

Na dveh lokacijah bienala, Mednarodnem grafičnem likovnem centru in Moderni galeriji, smo videli veliko zanimivih likovnih del, ob katerih smo se spraševali tudi, ali je to sploh umetnost. Vendar lahko rečemo, da je vsako od njih na nas naredilo vtis, lahko bi rekli tudi odtis, kar je  osnovni grafični element. Njihovi pomeni in nameni so podkrepljeni s strokovnim vodenjem postali razumljivejši in bolj smiselni. Tako smo lahko videli odtise popisanih šolskih klopi iz različnih delov sveta, 750-krat povečano risbo bolhe, ksilofon, ki je deloval s pomočjo starih brisalcev in še cel kup drugih zvočnih naprav, izdelanih iz odpadnih mehanskih delov; slišali glasbo brezovega drevesa in računalniško komunicirali s pomočjo simbolov.

Oba ogleda sta bila posebna, in kljub različnosti področij, ki sta jih vsebinsko predstavljala, smo med njima odkrivali skupne točke, saj je narava svojevrstna umetnica, človekova ustvarjalnost pa iz nje izhaja.

Urška Tušar in Andreja Geržina

FOTOGALERIJA

(Skupno 68 obiskov, 1 današnjih obiskov)