V sredo, 9. 3. 2016, so učenci 6., 7. in 8. razredov preživeli nekoliko drugačen dopoldan – v okviru naravoslovnega dne so z učiteljicami spremljevalkami obiskali Postojnsko jamo.K največjem kraškem naravnem biseru (dolg približno 20 km) smo z avtobusom prispeli ob približno 9.00. Potem ko smo pri vhodu prevzeli karte, nas je v notranjosti pričakal vodič. Z električnim vlakcem, deloma pa tudi peš, smo se odpravili v notranjost tega podzemeljskega sveta. Med potjo skozi rove in dvorane smo občudovali kapniške tvorbe različnih oblik in barv: bele, rjavkaste, rdečkaste stalaktite, stalagmite, kapniške stebre, ponvice, zavese, špagete ipd. Ustavili smo se tudi ob simbolu Postojnske jame, približno 5 metrov visokem, izredno belem in bleščečem stalagmitu, ki zaslužno nosi ime Briljant. Neverjetno, kako kreativna je lahko narava! Je pa tudi izredno potrpežljiva, saj si zna vzeti čas – za nekaj centimetrov kapnika potrebuje kar 1000 let! V eni izmed dvoran smo z veseljem ugledali tudi znamenito človeško ribico, ki naj bi pred kratkim izlegla jajca.

Iz Postojnske jame smo skozi zapletene podzemne hodnike prispeli v t. i. Črno jamo, ki nosi ime po črni sigi, ki pokriva stene in strop. Poseben turistični obisk pa smo namenili podzemeljski Pivki. Ko smo na določeni točki izstopili iz jame, smo se sprehodili nad podzemno kraško jamo skozi smrekov gozd do kampinga Pivka jama. Od tam smo se po udobnih, v steno brezna vsekanih stopnicah spustili v 60 m globoko brezno, kjer smo na umetno izdelani poti spremljali močan tok reke, ki si je globoko spodaj zarezala strugo in po kateri nosi jama tudi ime.

Tako smo se rahlo utrujeni počasi vrnili pred vhod Postojnske jame, ob 12.15 pa smo se polni lepih spominov vrnili v šolo.

Maja Malnarič

(Skupno 109 obiskov, 1 današnjih obiskov)