Letošnje šolsko leto zaključujemo projekt Učenje evropske raznolikosti: spoštovanje večkulturnosti, večjezičnosti, manjšin in migracij v EU (EU4Me).

V sklopu zaključka projekta smo na šoli izvedli poučno delavnico o EU in se udeležili ekskurzije v Trst.

Poučna delavnica Odkrivajmo Evropsko unijo je potekala v ponedeljek, 7. 5. 2018. Pripravilo in izvedlo jo je nekaj učencev predmetne stopnje za učence interesne dejavnosti Spoznavamo svet. Skozi kviz so učenci prve triade spoznali nekaj glavnih značilnosti EU, od njenega nastanka, števila članic … Ker kviz ni bil tekmovalne narave, je vsaka izmed skupin za sodelovanje dobila sladko nagrado.

Zaključne ekskurzije v Trst v organizaciji projektne skupine iz Fakultete za družbene vede, ki je celoten projekt izpeljala, smo se udeležili v ponedeljek, 14. 5. 2018. V Trstu smo si ogledali glavne znamenitosti s poudarki na Slovencih v Trstu. Tako smo si ogledali Slovenski narodni dom, Slovensko knjižno središče, Ljudski park, v katerem se nahaja spomenik Kosovelu, dela Maxa Fabiana, rojstno hišo Žige Zoisa in ostalo. V dvorani muzeja nekdanjega protiletalskega zaklonišča »Kleine Berlin« smo se srečali z nekdanjim novinarjem in glavnim urednikom slovenskih informativnih programov RAI Ivom Javnikarjem. Pripovedoval nam je o svojih izkušnjah zamejca in otroka slovenskih staršev ter o stanju slovenskih šol in otrok v Italiji. Pred zaključkom ekskurzije in povratkom domov smo imeli tudi nekaj minut prostega časa, ko smo si privoščili sladoled na Velikem trgu.

 

Ana Novak

(Skupno 42 obiskov, 1 današnjih obiskov)