V soboto, 15. 9. 2018, smo na Osnovni šoli Prestranek izvedli delovno soboto, ki je bila precej drugačna od običajnih šolskih dni.

Zjutraj smo otroke razdelili v skupine, ki so se udeležile različnih delavnic, kot so: predavanje lovcev o svojem delu,delavnica o potoku Strženu,  izdelovanje potiskanih vrečk iz blaga, poslikava nosilcev klopi, risanje črt za igre z žogo  na zunanjem igrišču, urejanje šolskega vrta, pobiranje sadja in priprava kompota, sajenje drevesc  … V delavnicah so otroci izjemno uživali in pokazali, koliko domiselne ustvarjalnosti  in delavnosti premorejo.

Po zaključku prvega dela se je večina učencev odpravila po Prestranku, kjer so pobirali odpadke, saj smo se priključili akciji, ki je potekala ravno tega dne – Očistimo Slovenijo. Nekateri so prišli nazaj skoraj praznih rok, drugi spet so odkrili cele »zakladnice« smeti. Vsi pa smo zadovoljno ugotovili,da  je smeti veliko manj kot ob podobnih akcijah prejšnje leto. Morda pa prihaja čas, ko se bodo ljudje počasi ozavestili in pokazali več spoštovanja do narave in svojega okolja, kar je bil tudi namen te akcije.

Dan smo zaokrožili z otvoritvijo igral ob šoli, za katera se moramo zahvaliti Krajevni skupnosti Prestranek, Občini Postojna in seveda Osnovni šoli Prestranek. Pripravili smo kratek program, kjer so se kot govorci predstavili: predsednica Krajevne skupnosti Prestranek –  Magda Jakin Černe, predstavnik občine –  podžupan Andrej Berginc in ravnateljica OŠ Prestranek –  Nataša Režek Donev. Vsi so si bili enotni, da otroci potrebujejo varno in zdravo okolje za psiho-fizičen razvoj. Igrala so moderna  in omogočajo raznoliko in varno gibanje.  Seveda niso pozabili omeniti, da ravno na ta dan obeležujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini.

Sledile so točke ,ki so jih pripravili učenci, saj so prav oni tisti, ki se razvijajo v, ob in s šolo. Poslušali smo rokersko obarvan šolski band, mlado kitaristko s spremljevalnimi vokali, Otroški pevski zbor, recitacije zdajšnjih in bivših učencev in učenk, nazadnje pa sta nam po rezanju traku,ki so ga opravili vsi trije predstavniki, zelo gibčna učenka in učenec  prikazala točko parkurja kar na novih gralih.

Delovna sobota je bila tako kar prekratka za vse dejavnosti in vsem je bilo jasno,da nam ob pouku manjka takih in podobnih ustvarjalnih ter koristnih druženj.
Ana Kaluža

Osnovna šola Prestranek

Galerijo si lahko ogledate TUKAJ.

(Skupno 312 obiskov, 1 današnjih obiskov)