Pravica pravic je biti otrok, je zapisal Tone Pavček. Njegova pesem Naše pravice je bila letošnja poslanica Tedna otroka.

Letošnji Teden otroka, ki je potekal od 7. 10. do 13. 10. 2019, pod okriljem Zveze prijateljev mladine, je potekal pod naslovom Naše pravice. Razlog za odločitev, da so v ospredje postavili to temo, je ta, da mineva 30 let, odkar je generalna skupščina Združenih narodov sprejela Konvencijo o otrokovih pravicah, ki ozavešča, kako pomembno je, da ima vsak otrok varno otroštvo. To priložnost smo izkoristili za večjo splošno ozaveščenost in hkrati za pogovor z učenci o njihovih pravicah. Ugotovili smo, da vsaka pravica prinese tudi dolžnosti, ki so prav tako pomembne pri uresničevanju pravic. Otroci vrtca in mlajši učenci so si ogledali glasbeno pravljico Mali Andrejček v izvedbi Taje Gornik Baraga.

Starejši učenci so na razrednih urah razmišljali in se pogovarjali tudi o življenju sovrstnikov v državah, ki ne spoštujejo otrokovih pravic. Ob tej priložnosti je Zveza prijateljev mladine Slovenije pripravila likovni natečaj, na katerem so sodelovali učenci podaljšanega bivanja.

TONE PAVČEK: NAŠE PRAVICE

Pravica pravic je pravica živeti,

biti otrok za srečo rojen,

tata in mamo ob sebi imeti

in jima padati veselo v objem.

Lepa pravica je teči po trati

in ne biti kot trava teptan,

učiti se brati in biti med brati

enakovreden in spoštovan.

Rasti, kot rastejo jelke in bori,

poslušati pesmi, ne pokov granat,

in potem enkrat ob majniški zori

reči nekomu: IMAM TE RAD!

In še: biti duša v svetu brez duše,

majhna svetloba sredi velike teme,

ali vsaj kaplja v obdobju suše,

ne biti nihče, a OTROK, KI JE VSE!

 

Anita Čelhar

GALERIJA

(Skupno 231 obiskov, 2 današnjih obiskov)