V letošnjem šolskem letu so se učenci petega razreda posvetili starim jedem Pivške kotline. Izvedli so anketo in raziskali, kaj in kako se je kuhalo včasih ter kaj od tega se še vedno kuha v naših domovih. Za te jedi so zbrali tudi recepte. Med raziskavo se jim je porodila ideja, da bi te jedi skuhali tudi sami in pripravo posneli. V popoldanskem času sta dva učenca kuhala izbrano jed, učiteljica Liljana pa je pripravo posnela in naknadno zmontirala, nastali so kratki kuharski filmčki s skupnim naslovom »Buh vm žjgni«, ogledate si jih lahko pod prispevkom. Posnetki so opremljeni z glasbo, ki jo izvajata Matic in Leonora, učenca ki obiskujeta ure harmonike pri učitelju Petrovčiču.

Med samim projektom nas je gospa Maja Mladenovič, vodja prehrane na OŠ Prestranek, povabila, da se pridružimo programu »Kuhna pa to«, ki pripravlja osnovnošolski projekt na ravni slovenskih regij in pokrajin »Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno slovensko kosilo«. Tako smo znanje, ki smo ga pridobili v jesenskem času, uporabili pri pripravi treh jedilnikov. V mesecu novembru so nam v šolski kuhinji pripravili prežganko in krompir v zevnici s klobaso. Prestranški krompirčki, kot so se petošolci poimenovali, pa so skuhali kompot. V januarju je bila na mizi jota, suho meso in jabolčni zavitek. Druga skupina Prestranških krompirčkov pa je za petošolce in četrtošolce spekla štrudelj. Za tretje tradicionalno slovensko  kosilo v marcu so nam postregli z govejo juho, mesom iz juhe, praženim krompirjem in solato.Tretja skupina krompirčkov je zjutraj odšla na travnik in nabrala regrat in pripravila regratovo solato z jajcem, krompirjem, fižolom in slanino. Ponudili so jo učencem, ki so prišli na šolsko kosilo.

Projekt pa še ni končan. 14.aprila bodo Samanta, Barbara, Aleksander in Jan odšli na kuharsko tekmovanje v gostilno Pečarič v Ljubljani. Skuhali bodo krompir v zevnici s klobaso in kompot.

(Skupno 136 obiskov, 1 današnjih obiskov)