V ponedeljek, 12. oktobra, smo se z ravnateljem Goranom Uljanom in učenkami, ki obiskujejo izbirni predmet likovno snovanje, odpravili v Pivko v tamkajšnjo knjižnico. Lea Malečkar, naša devetošolka, je namreč na ogled postavila serijo risb s svinčnikom in suhimi barvicami, ki jih je uvrstila na področje spekulativne zoologije, kot ga je imenovala. Tudi risbe, ki so večinoma nastajale letos, so domišljijske podobe živali, ki spominjajo na pošasti oziroma na nekdanje prebivalce zemlje iz obdobja dinozavrov. Navdih za tovrstno ustvarjanje je pri Lei zbudil film Godzilla. Risbe so opremljene z izvirnimi naslovi in opisi posameznih kreatur, govorijo o njihovem življenjskem okolju, značilnostih in navadah. Mlada ustvarjalka odlično obvlada risanje s svinčnikom in barvami, zaradi česar so njihove podobe videti še bolj žive in otipljive. Za njeno ustvarjanje in razstavo ji čestitamo in želimo, da bi še naprej z veseljem in uspešno ustvarjala. Razstava bo odprta do petka, 23. oktobra.

Ob tej priložnosti nam je gospa Silva Bajc iz JSKD OI Postojna podelila naziv Kulturna šola, ki smo ga pridobili kot potrditev bogatega kulturnega življenja na Osnovni šoli Prestranek. V treh šolskih letih (od 2016 do 2019) smo jih namreč priredili več kot 120, bili smo aktivni na  različnih kulturnih področjih, se udeleževali tekmovanj, obiskovali filmske, gledališke, lutkovne in plesne predstave, organizirali kulturne dni in sodelovali v ustvarjalnih projektih. Naziv bo veljal do konca avgusta 2024, do takrat pa bomo še naprej skrbeli za pestro kulturno dogajanje na naši šoli ter pripravili  čim več takšnih in drugačnih kulturnih dogodkov, ki nas nedvomno bogatijo in navdihujejo.

Zatem smo se sprehodili še do Hiše kulture in si pod vodstvom Mojce Grmek ogledali razstavo Helena Tahir: odtisi/vtisi/zapisi, Leon Zuodar pa nam je pokazal grafični atelje in razložil tehniki sitotiska in lesoreza. S tem smo zaključili naš kulturni popoldan.

Urška Tušar

(Skupno 137 obiskov, 1 današnjih obiskov)